Miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei s-au întâlnit azi în Antalya la un Summit trilateral, întâlnirea dintre cele două țări fiind mediată de ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu. Este prima întâlnire la cel mai înalt nivel, de la începutul războiului din Ucraina. La finalul lucrărilor, cei 3 demnitari au făcut declarații de presă.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov: „Vrem și noi securitatea Rusiei”

Întrebat dacă este posibilă o eventuală intervenție în afara teritoriului Ucrainei, cauzată de aprovizionarea cu arme din vestul Europei a armatei ucrainene, ministrul rus Serghei Lavrov a specificat că astfel de acțiuni sunt periculoase.

„Ei exportă arme mortale în Ucraina. Mii de rachete, mii de arme sunt folosite de teroriști împotriva avioanelor rusești. Întotdeauna punem această întrebare omologilor noștri din UE, cine le va primi mai târziu?(…) Nu am atacat Ucraina și nu intenționăm să atacăm pe nimeni”, a spus Lavrov.

Rusia dorește ca Ucraina să fie o țară neutră

De asemenea, Lavrov a precizat că Rusia nu dorește ca Ucraina să fie înarmată și să aibă un guvern nazist, ci își dorește ca Ucraina să fie o țară neutră. Declarând că rușii vor securitatea atât a țărilor europene, cât și a Ucrainei, ministrul Lavrov a spus: „Dar vrem și noi securitatea Rusiei”.

Ministrul rus a declarat că președintele Putin se poate întâlni cu președintele Zelenski, dar „înainte de a se întâmpla asta, trebuie făcute anumite pregătiri. Putin nu evită niciun contact. Nu vrem însă ca aceste contacte să aibă loc doar de dragul discuțiilor”.

Rusia despre țările occidentale

Serghei Lavrov a mai spus că „Vom rezolva criza în așa fel încât să nu mai avem nevoie de parteneri de afaceri occidentali”, despre care mai spune că „dacă aceștia nu vor mai cumpăra petrol și gaze naturale, nu îi vom forța. Oricine poate să le cumpere. Vom menţine întotdeauna piaţa deschisă”, a completat Lavrov.

Nu cred că poate izbucni un război nuclear” 

Referitor la un posibil atac nuclear, Lavrov a spus: „Nu cred că poate izbucni un război nuclear” și adaugă că reprezentanții occidentali au inclus problema în aceste discuții. „Când lui Biden i s-a pus întrebarea: „Există o alternativă la sancțiuni”, el a spus: „Alternativa este doar al treilea război mondial. Suntem îngrijorați. Ei (n.n. americanii) continuă să revină la aceleași probleme”, a spus el.

Lavrov a declarat că Rusia își dorește să se pună capăt acestui război, dar precizează că e important să se progreseze în chestiunile convenite și a menționat că se pot întâlni în orice format, dar acest lucru nu trebuie făcut doar de dragul întâlnirii.

Ministrul rus de externe spune că reprezentanții occidentali au un înțeles propriu al diplomației. „Vrem să rezolvăm totul cu diplomație, dar am spus că Ucraina ar trebui eliberată de prezența militară, de nazism. Există o amenințare clară pentru Federația Rusă. Acest lucru a reieșit foarte clar. Deci, dacă am fi în contact cinstit, cu oameni decenți, atunci totul ar fi rezolvat.”

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba: „Vrem să devenim un membru cu drepturi depline al NATO”

La finalul întâlnirii de astăzi, ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a declarat că nu a fost ușor, dar a fost primul contact de la începutul războiului.

Acesta l-a acuzat pe ministrul rus că în cadrul întâlnirii ar fi interpretat narațiunile tradiționale. „Am făcut tot posibilul să pun capăt tragediei umane. Sunt bombardamente în aer. Am venit aici cu un scop uman”, a declarat Kuleba, care reamintește că sunt civili care vor să plece de la Mariupol, dar omologul rus nu și-a luat un angajament în acest sens.

„Știm că există și alți factori de decizie în Rusia în această problemă. Eforturile noastre vor continua. Vom continua să căutăm soluții”, spune Kuleba, care dă asigurări că va continua să lucreze „pentru eliberarea locurilor ocupate de Rusia”.

Ministrul ucrainean de externe spune că a venit în Antalya cu două misiuni. „Primul este de a crea un coridor uman. În al doilea rând, am venit să negociez o oprire a focului, de cel puțin 24 de ore”, dar totodată spune nu a fost ușor să asculte ce avea de spus omologul său rus.

Una dintre cele mai importante declarații făcute de ministrul ucrainean de externe face referire la dorința Ucrainei de a intra în NATO. „Vrem să devenim un membru cu drepturi depline al NATO. Acestea nu sunt lucruri care se pot întâmpla într-o singură mișcare”, spune ministrul ucrainean, care consideră că NATO nu este pregătit să oprească acest atac.

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu: „Noi credem că problemele ar trebui rezolvate prin diplomație”

Șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Çavuşoğlu, a făcut de asemenea o declarație după Summitul tripartit desfășurat în Antalya. El a precizat că Turcia este în primul rând interesată de a acorda prioritate dimensiunii umanitare și că întâlnirea dintre cele două părți a fost foarte civilizată.

În declarația sa, ministrul Çavuşoğlu a precizat: „Noi credem că problemele ar trebui rezolvate prin diplomație. Suntem conștienți că nu vor exista câștigători în astfel de războaie. Subliniem că, dacă acest război va continua, învinșii vor fi în primul rând civilii nevinovați.”

Ministrul turc de externe a reamintit că această întâlnire este prima la nivel înalt la nivel de miniștri de externe după declanșarea conflictului și că nu ar fi trebuit să ne așteptăm la spectaculos. „Acesta este un început”, a spus Çavuşoğlu.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.