După lucrări ample de restaurare, renovare și reconstrucție, recent a fost inaugurată Biblioteca Rami, cea mai mare bibliotecă a Turciei, amplasată în Cazarma Rami, care datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Biblioteca Rami devine astfel o fereastră către societatea informațională din Istanbul și Turcia, răspunzând nevoilor culturale, educaționale și artistice ale vizitatorilor de toate vârstele, cu înțelegerea modernă a bibliotecii și conceptul de „bibliotecă vie”.

Cazarma Rami, veche de 250 de ani

Cu o istorie de peste 250 de ani, Cazarma Rami a fost distrusă pe alocuri după primul război mondial, însă până în 1971 a fost folosită în scopuri militare. După această dată, a fost transferată administrației civile.

Ideea restructurării Cazarmei Rami ca bibliotecă se bazează pe studiile efectuate în proiectul „Istanbul 2010 Capitală Culturală Europeană”. Astfel, proiectul de restaurare, renovare și reconstrucție a cazărmii Rami a fost inițiat în 2014 cu eforturile Ministerului Culturii și Turismului și a fost finalizat în 2023.

De asemenea, a fost renovată și redeschisă și moscheea din cazarmă.

S-au păstrat structurile originale ale cazărmii, iar părțile distruse au fost reconstruite cu materiale naturale și tehnici speciale, iar structura originală a cazărmii a fost păstrată.

Odată cu lucrările de amenajare realizate în curtea din mijlocul cazărmii, a fost adusă o nouă zonă verde, care va da Istanbulului o gură de aer proaspăt.

Biblioteca Rami are o suprafață închisă de 36.000 m2 și o curte de 51.000 m2, fiind una dintre cele mai mari complexe biblioteci din Istanbul și una dintre puținele de acest gen din Europa.

Săli de lectură deschise 24/7

Biblioteca Rami satisface nevoile vizitatorilor de toate vârstele cu o colecție vastă de cărți, reviste și alte materiale tipărite și digitale, de la cele pentru bebeluși, la cele pentru tineri și adulți, de la cele dedicate lui Mustafa Kemal Atatürk și până la secțiunea de manuscrise. În divizia multimedia, utilizatorii pot scana o gamă largă de resurse audiovizuale, de la casete, înregistrări video, discuri video (VCD și DVD), precum și discuri audio compacte (CD).

Sălile de lectură sunt deschise 24/7, oferind un spațiu confortabil și spațios pentru oricine dorește să citească o carte, să studieze sau să facă cercetări. Există diferite săli de lectură pentru cei care doresc să lucreze individual sau în grup. Totodată, există secții în care te poți relaxa în sălile de lectură.

Centru pentru persoanele cu dizabilități

Pentri a face biblioteca accesibilă tuturor există un centru pentru persoanele cu dizabilități, care oferă o varietate de servicii pentru o experiență de bibliotecă fără probleme. Unele dintre aceste servicii includ asistență în cercetare, creșterea accesibilității în clădiri și disponibilitatea echipamentelor auxiliare.

Săli de expoziție

Sălile de expoziție ale bibliotecii găzduiesc o gamă largă de evenimente, de la arte plastice la produse de reciclare, toate concepute pentru a găzdui diferite tipuri de expoziții.

Săli de seminarii

Sălile de seminarii ale Bibliotecii Rami găzduiesc evenimente educaționale, culturale și artistice, având o structură special concepută pentru ateliere, seminarii și conferințe. Sălile de seminarii permit desfășurarea diferitelor activități folosind proiectare video, iluminare inteligentă și sistem de sunet digital de ultimă generație.

Întâlniri săptămânale

Biblioteca organizează întâlniri săptămânale pe mai multe tematici, cu invitați de valoare, din domeniul istoriei, sociologiei sau filozofiei. De asemenea, sub egida „World Literature Rami Meetings”, în fiecare miercuri sunt organizate întâlniri cu importante nume ale literaturii mondiale. În fiecare marți, se vor derula discuții literare la care vor participa poeți și scriitorii de frunte ai literaturii turce.

Ateliere pentru copii

Pentru tineri și copii sunt organizate mai multe tipuri de activități concepute în ateliere, pentru a-i sprijini astfel în procesul de explorarea practică a conceptelor științifice și până la crearea de prototipuri. Descoperirea, designul, producția și tehnologia sunt subiectele principale ale atelierelor, care sunt organizate la diferite niveluri, pentru fiecare grupă de vârstă.

Cafenele

În interiorul bibliotecii funcționează o librărie și 3 cafenele în zona mare a Bibliotecii Rami. Aici sunt vândute băuturi calde și reci, precum și diverse alimente. fără a avea permisiunea de a le duce în interiorul bibliotecii.

Program:

Biblioteca Rami este deschisă vizitatorilor în fiecare zi a săptămânii. „Sălile de lectură” din campus oferă serviciu neîntrerupt timp de 7 zile și 24 de ore.

În program 9-20 funcționează Biblioteca pentru bebeluși și copii, Biblioteca Tineretului, Biblioteca pentru adulți, Biblioteca Ataturk, Biblioteca de Manuscrise și Departamentul Multimedia, iar Bibliotecile specializate sunt deschise în fiecare zi a săptămânii, 24 de ore

Adresa:

Yeni Rami Mahallesi, Rami Kışla Caddesi, No. 98/1, Eyüpsultan / İstanbul

Biblioteca Rami, Istanbul
Biblioteca Rami, Istanbul
Biblioteca Rami, Istanbul
Biblioteca Rami, Istanbul
Biblioteca Rami, Istanbul
Biblioteca Rami, Istanbul
Biblioteca Rami, Istanbul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.