lockdown Istanbul

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat după ședința de cabinet de astăzi, că de la 1 iulie Turcia va renunța la lockdownul duminical. Totodată, acesta spune că se va păstra interdicția referitoare la difuzarea muzicii în spațiile publice după ora 24. Îmi pare rău, nimeni nu are dreptul să deranjeze pe nimeni noaptea”, spune președintele turc. Această decizie a fost intens criticată de mai mulți muzicieni din Turcia, dar și de reprezentanții opoziției.

În cadrul briefingului de astăzi, președintele turc a mai precizat că va fi continuată implementarea codului HES și că tot de la 1 iulie vor fi ridicate restricțiile privind transportul public urban, mai multe detalii urmând a fi oferite mâine de către Ministerul de Interne din Turcia, printr-o circulară.

De asemenea, președintele turc a precizat că pentru încă o lună de zile va fi menținut sprijinul TVA acordat agenților economici din turism.

Ce spun specialiștii despre relaxarea restricțiilor

Recent, șeful Departamentului de Sănătate Publică și decanul Facultății de Medicină a Universității Gazi, prof. dr. Mustafa Necmi İlhan, spunea că Turcia ar putea suspenda lockdownul de duminică doar dacă numărul zilnic de infectări va fi sub 5.000, deoarece restricțiile sunt evaluate în baza acestui criteriu. În ultimele 24 de ore, în Turcia s-au înregistrat 5.294 cazuri de noi infectări.

tablou HES
tablou HES

Președintele Erdoğan a trimis și un mesaj de încurajare către populația Turciei pentru a merge să se vaccineze și dă asigurări că în câteva săptămâni se vor putea vaccina și persoanele peste 18 ani. În data de 21 iunie, Turcia avea 28.281.772 de persoane vaccinate cu o doză și 14.500.929 de persoane cu ambele doze, la o populație de aproximativ 84 de milioane de locuitori

Turcia, continuă să vaccineze într-un ritm alert, impus de autorități încă de la începutul lunii iunie, când au anunțat faptul că relaxările mult așteptate vor apărea după realizarea imunității de turmă și când 60% din populație va fi vaccinată. Turcia a început procesul de vaccinare cu vaccinul chinezesc Sinovac, apoi cu Pfizer Biontech. Din păcate, vaccinul chinezesc se află încă în stadiu de evaluare la forurile europene, iar Germania, de exemplu,din 25 iunie își va deschide porțile doar pentru cetățenii turci vaccinați cu Biontech, nu și pentru cei vaccinați cu Sinovac, situație valabilă și pentru Sputnik V, un alt vaccin care se va administra în Turcia. Așadar, pe teritoriul Germaniei vor putea intra doar cetățenii turci vaccinați cu produsele acreditate la nivel european, la 14 zile de la administrarea dozei de rapel.

Recent, administrarea vaccinului Pfizer-Biontech a început să fie programată chiar și în centrele comerciale, cum este cazul Outletului 212, din cartierul Bağcılar din Istanbul, unde pe 24 iunie se va administra vaccinul Pfizer Biontech.

Revin turiștii ruși

Vicepremierul rus, Tatyana Golikova, a anunțat că din 22 iunie vor reporni zborurile din Rusia către Turcia, o restricție care fusese impusă de Rusia la începutul lunii aprilie, un rol important al deciziei reluării zborurilor avându-l vaccinarea angajaților turci din domeniul turismului.

Decizia a adus multă bucurie în rândul hotelierilor din Antalya, destinația preferată a turiștilor ruși. Președintele Camerei de Comerț și Industrie din Antalya, Davut Getin, spune că piața rusă este cea mai importantă pentru agenții economici din zonă și că ar fi binevenită și ridicarea restricțiilor de seară, care îi afectează pe turiști.