Turcia vacanta Antalya

Creșterile exorbitante ale prețurilor pentru energie electrică, gaze naturale, alimente și băuturi alcoolice, precum și majorarea cu 50% a salariului minim pe economie, amenință în acest an turismul din Turcia, mai ales după ce hotelierii turci au anunțat primele estimări pentru costul unei vacanțe.

Creșteri la cazare de peste 87%

În luna ianuarie, prețurile pe noapte ale camerelor hotelurilor din Antalya au crescut cu 87% față de decembrie 2021 și cu 178% față de ianuarie 2021. În Istanbul, a existat o creștere lunară a prețului de 87% și 206% anual. În Bodrum și Marmaris, creșterea prețului pe noapte în luna ianuarie a ajuns la 62%, iar creșterea anuală a prețului față de ianuarie 2021 a ajuns la 129%. Totodată, în Turcia turismul este unul dintre cele mai importante elemente în finanțarea deficitului de cont curent. (Detalii AICI)

Chiar dacă până în acest moment au fost vândute deja pachete „early booking” la prețuri acceptabile, în timpul sezonului estival vânzările hotelierilor vor fi cu 100% mai scumpe, spune CEO-ul agenției de turism Jolly, Mert Vardar.

Creșterile de preț nu au acoperit toate costurile

Directorul general al Innvista Hotels Belek, Ülkay Atma, a declarat că deja în hotelurile sale s-a făcut o creștere cu 42%, dar încă nu sunt acoperite toate costurile, deoarece pe lângă majorările de energie electrică și gaze naturale, se adaugă și creșterea salariului minim, ceea ce creează un efect de domino.

Și Müberra Eresin, președintele Asociației Hotelerilor din Turcia (TÜROB), spune că într-o singură lună costurile au crescut cu 60-65%, însă nu se vor putea reflecta în totalitate asupra contractelor deja existente, atât timp cât ofertele de preț pentru vară 2022 au fost acceptate prin vânzările „early booking”.

Specialiștii din turism spun că problemele majore cu care deja se confruntă sunt creșterea costurilor și topirea marjelor de profit.

De asemenea, turismul va fi afectat negativ de creșterea cu 47% a taxei la băuturile alcoolice, precum și de creșterea extraordinară a prețurilor la alimente. Hotelierii turci cer să le fie aplicate tarife de energie electrică mai mici, sau facturile le să fie amânate până la finalul sezonului și să poată fi plătite în rate. Cu actualele tarife, factura lunară de energie electrică a unui hotel mediu, care e de 350.000 TL, va avea o creștere de 127% la începutul sezonului estival.

Prezent la o întâlnire a Asociației Industriașilor și Oamenilor de Afaceri din Antalya (ANSIAD, președintele Asociației Hotelierilor și Operatorilor Turistici de la Marea Mediterană (AKTOB), Erkan Yağcı, a declarat: „Industria noastră a fost testată cu pandemia timp de doi ani, iar anul acesta am intrat într-o perioadă în care vom fi testați cu costurile la energie și alimente.”

Cum va afecta turismul criza Rusia-Ucraina

Întrebat dacă criza Rusia-Ucraina ar putea reprezenta o problemă, președintele Yağcı a spus că turismul e deja un sector cu „imunitate” ridicată, iar Turcia este o țară cu un potențial foarte mare din punct de vedere turistic. Mai mult, Antalya rămâne capitala turismului în Europa, consideră Erkan Yağcı.

De altfel, după Rusia și Ucraina, cea de-a treia piață vizată de reprezentanții formelor asociative din turism este Marea Britanie. Mai mult, până la această oră, Anglia este lider în rezervările timpurii pentru hotelurile din Antalya. Un interes serios pentru turismul din Turcia vine în acest an și din Germania, Belgia și Țările de Jos.

Turcia rămâne o destinație accesibilă, chiar și cu prețurile majorate

Deprecierea lirei turcești în raport cu principalele valute este un factor care susține cererea turiștilor străini. Mai exact, anul trecut deprecierea lirei față de dolar a fost de aproximativ 44%. Pe de altă parte, sistemul all-inclusive, care este utilizat pe scară largă în hotelurile din Antalya, crește atractivitatea Turciei.

Președintele Asociației Investitorilor în Turism din Turcia (TTYD), Oya Narin, spune că se așteaptă ca Turcia să fie una dintre cele mai solicitate destinații după Spania, mai ales pe segmentul turiștilor care cheltuie mai mult, deoarece prețul mediu al cazării la un hotel de 5 stele în Turcia e mai mic decât unul similar din Spania.

Vacanța 2022, pentru turiștii ruși

Tour-operatorii ruși au primit oferte de vacanță pentru vara 2022 cu prețuri cuprinse între 10.780 TL și 15.800 TL, inclusiv zboruri, asigurare de călătorie și transferuri, pentru un pachet de 10 zile de vacanță în Turcia, pentru o persoană. La actualul curs valutar, oferta se încadrează între 600 și 1.000 de euro. De asemenea, Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR) a raportat că ponderea Turciei în rezervările timpurii din Rusia a ajuns la 70%. 

Pe de altă parte, dacă tensiunile din Ucraina vor escalada, situația va amplifica riscul pentru turism, domeniu esențial în economia Turciei, deoarece veniturile din turism au fost anul trecut de 24,5 miliarde de dolari. Aflat la Londra săptămâna trecută, ministrul turc de finanțe, Nureddin Nebati, a spus că se așteaptă ca veniturile din turism, esențiale pentru Turcia, să ajungă în acest an la 34,5 miliarde de dolari, ceea ce ar reprezenta nivelul veniturilor din turism ale Turciei în 2019, perioada pre-pandemică.

Ponderea turiștilor din Rusia și Ucraina

Potrivit datelor Ministerului Culturii și Turismului, Turcia a găzduit 24,7 milioane de turiști străini în 2021, dintre care 4,7 milioane au venit din Rusia și 2,1 milioane din Ucraina. Ponderea Rusiei și Ucrainei în numărul total de turiști străini care vin în Turcia în 2021 a ajuns la 27,34%, după ce în 2020 a fost de 24,55% în 2020 și de 19% în 2019.

Vacanțe prea scumpe pentru turiștii turci

Președintele Consiliului Asociației Profesioniste a Managerilor de Hoteluri (POYD), Ülkay Atmaca, spune că piața internă este de o mare importanță, în condițiile în care cetățenii turci nu pot pleca într-o vacanță în străinătate din cauza cursului de schimb. „Trebuie să menținem dinamica pieței interne. Costurile continuă să crească, dar am supraviețuit perioadei celei mai proaste bazându-ne pe piața internă”, a reamintit el.

Un comentariu la „Primele estimări de costuri pentru o vacanță în Turcia

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia