
În urma avertismentului de securitate emis de Ambasada SUA în date de 27 ianuarie, 9 țări europene au emis avertismente similare și au decis să-și închidă temporar consulatele din Istanbul, în special în jurul Taksim.
Ambasadorii celor 9 țări care și-au închis consulatele din motive de securitate au fost chemați în această după-amiază la Ministerul Afacerilor Externe din Turcia.
În ultimele zile, Olanda, Germania, Franța, Belgia, Anglia și Elveția au anunțat că au închis temporar consulatele generale din Istanbul. Surse diplomatice care au furnizat informații pentru BBC Turcia au declarat că au fost avute în vedere informații de încredere și specifice și că în baza lor au fost luate măsuri de securitate.
Ce spune Ministerul de Interne din Turcia
Ministerul de Interne din Turcia a anunțat că avertismentele la care fac referire diplomații străini care au decis închiderea consulatelor au fost examinate cu atenție.
Ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, acuză țările care și-au închis consulatele că folosesc un „război psihologic” împotriva Turciei.
„Într-o zi în care ne-am stabilit un obiectiv de 60 de milioane de turiști și în care am anunțat că am obținut un venit din turism de 46 de miliarde de dolari, au lansat un nou război psihologic împotriva Turciei”, a declarat ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, care consideră că „ne confruntăm cu o operațiune internațională”.
În declarația sa de astăzi, ministrul de Interne Süleyman Soylu a acuzat indirect SUA și a susținut că SUA dă instrucțiuni altor țări să-și închidă consulatele. „Povestea este următoarea: un ofițer de informații dintr-o altă țară a oferit un loc de muncă unor oameni despre care se credea că sunt membri ISIS în Turcia.”
15 persoane reținute, 5 arestate
Ministrul Süleyman Soylu a mai informat că 15 persoane au fost reținute, din care 5 au fost arestate.
Ministrul turc de Interne a comparat aceste ultime evoluții cu declarația comună făcută de 10 ambasadori occidentali în 2021, pentru eliberarea lui Osman Kavala, spunând: „Cu alte cuvinte, când nu au putut scoate persoana pe care o doreau din închisoare, ambasadorii care au semnat textul au încercat să desfășoare o operațiune în Turcia (…). Totul este foarte clar”, a mai declarat Süleyman Soylu.
Primul avertisment a venit din partea SUA
Pe site-ul oficial al Ambasadei SUA în Turcia a fost postat în data de 27 ianuarie 2023 un avertisment, care a fost updatat în data de 30 ianuarie, prin care guvernul SUA își avertiza cetățenii cu privire la posibile atacuri iminente, împotriva bisericilor, sinagogilor și misiunilor diplomatice din Istanbul sau din alte locuri pe care le frecventează occidentalii.
Era vorba în special de zonele Beyoglu, Galata, Taksim și Istiklal.
Diplomații americani spuneau că ar putea exista represalii pentru arderea Coranului, care a început în Suedia s-a răspândit ulterior în alte țări europene.
Ambasada SUA recomanda ca cetățenii americani din Istanbul să evite locurile aglomerate și locațiile frecventate de occidentali, să fie atenți la împrejurimi, să monitorizeze media locală și să consulte site-ul ambasadei SUA la Ankara, pentru cele mai recente alerte și mesaje. Mai multe informații găsiți AICI.
Franța și Germania au emis avertizare imediat după SUA
După avertismentul făcut de diplomații americani, Franța și Germania și-au avertizat cetățenii pe 27 ianuarie, iar Anglia pe 29 ianuarie.
Pe lângă aceste țări, diplomații din Țările de Jos și Suedia, a căror clădire consulară se află în jurul Istiklal Caddesi, au emis de asemenea un avertisment și au anunțat că au suspendat temporar activitățile consulare.
Franța a anunțat că au fost suspendate pentru două zile cursurile la Liceul Pierre Loti, iar Elveția a anunțat astăzi că și-a închis consulatul general din Levent până la noi ordine.
Trebuie precizat că Ambasada SUA nu a închis clădirea consulatului general din Tarabya, deoarece informațiile care au determinat luarea măsurilor de securitate sunt legate în principal de regiunea Beyoğlu.
Sursa informațiilor, necunoscută
În declarațiile făcute de aceste țări, nu a fost dezvăluită sursa informațiilor care au stat la baza acestor decizii.
Surse diplomatice care furnizează informații către BBC Turcia afirmă că există informații de încredere și specifice și că au fost luate măsuri de securitate. Informațiile ar fi fost obținute de SUA și împărtășite cu unitățile de securitate turcești și alte țări occidentale.
Deși nu sunt date nume în avertismentele de securitate emise de ambasade, din situația generală se înțelege că ar putea fi vorba de ISIS, Al-Qaeda sau grupări islamiste extremiste afiliate acestora.