Serial Sahmaran

Recent a fost lansat un nou serial turcesc de succes pe Netflix, „Șahmaran”, care după primele zile de difuzare se afla deja în Top 10 în 14 țări și cu peste 17 milioane de ore de vizionare în doar primele trei zile.

E vorba de un serial de fantezie, aventură şi dramă, regizat de Umur Turagay, scris de Pınar Bulut și produs de Tims&B Productions. În rolurile principale joacă actorii Serenay Sarıkaya (pe care ați mai văzut-o în „Yaman” și “Lale”) și Burak Deniz (care a jucat în „Povestea noastră” și „Păzește-mă de mine!”)

Recent a apărut și informația că cel de-al doilea sezon va fi difuzat ori în luna septembrie, ori în decembrie.

Serialul se află la jumătatea drumului între mitologic, cultural, social şi horror. La data publicării articolului, pe IMDB serialul avea un rating de 5.1.

Serialul, inspirat de mitologiile anatoliene

„Șahmaran” spune povestea unui grup de studenți din zilele noastre, dar care de fapt au 400 de ani și sunt șerpi, iar pentru a-și ascunde ochii folosesc lentile.

Serialul o aduce în atenție pe Șahsu (personaj jucat de Serenay Sarıkaya), care merge la Adana pentru o prelegere la universitate, aceasta fiind de altfel și șansa perfectă de a-l înfrunta pe bunicul ei. Curând însă ea se va trezi în mijlocul unei legende. Cert este că nimic nu va mai fi la fel, atunci când Șahsu și Maran se vor întâlni…

Cine este Șahmaran

Legenda lui Șahmaran datează de mii de ani și este un reper oferit oamenilor pentru a face bine și a descoperi răul.

Șahmaran, sau Șahmeran, este o creatură mitică, supranaturală, care se găsește în mitologiile turco-iraniano-irak-kurde și anatoliene. Este jumătate femeie și jumătate de șarpe, cu diferite variații în folclorul mai multor țări.

În Turcia, se crede că Șahmaran trăiește în orașul mediteranean Tarsus, dar o legendă similară este transmisă în regiunea Mardin, un oraș cu o mare populație de origine kurdă și arabă.

Ca reprezentare, în partea superioară a corpului Șahraman este o femeie frumoasă, iar în partea inferioară a corpului ei este o creatură mitologică, în formă de șarpe.

Povestea lui Șahmaran adusă în actualitate

În estul Turciei, acolo unde populația țării este în aproximativ 15% – 20% de origine kurdă, povestea lui Șahmaran este încă foarte populară. Legenda ei este evocată adesea, având imaginea reprezentată în broderii, țesături, covoare și bijuterii.

În ultimii ani, susținătorii LGBTQ din Turcia, dar și din locații din Orientul Mijlociu, au folosit imaginea lui Șahmaran ca simbol al susținerii problemelor comunității.

De asemenea, imaginea lui Șahmaran a fost folosită de către artiștii Zehra Doğan și Canan Senol și pentru a simboliza puterea femeilor kurde.

CITEȘTE ȘI: Orașul plin de istorie, artă și cultură din sud-estul Turciei: Mardin (I)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.