Exporturile Turciei au ajuns în luna ianuarie la cel mai mare nivel istoric, 19,4 miliarde de dolari (365,04 miliarde TL), a declarat ieri ministrul Comerțului, Mehmet Muş.

Într-o conferință de presă, ministrul turc a arătat că e vorba de o creștere cu 10,4% față de aceeași lună a anului trecut. Aceste cifre, spune ministrul turc Mehmet Muş în presa turcă, sunt un indicator al succesului obținut într-un climat de incertitudine globală și într-un mediu în care așteptările erau în scădere.

În ciuda celor mai pesimiste proiecții venite din exterior, Turcia continuă să exceleze în producția industrială și exporturi. Ministrul turc consideră că stabilitatea politică din Turcia a deschis orizontul exportatorilor, fiind livrate mărfuri turcești în toată lumea.

„Depunem eforturi mari pentru a crește gama de exporturi. Vom intensifica activitățile noastre de diplomație comercială, pentru a găsi noi piețe”, a declarat ministrul Comerţului, Mehmet Muş.

Cerere mai slabă din Europa

Perioada dificilă pe care o parcurge economia globală se resimte mai ales din partea Europei, acolo de unde cererea e mai slabă.

Întrucât Europa este cel mai mare partener comercial al Turciei, această tendință prezintă un risc pentru exporturile turcești și tocmai de aceea este esențial ca exportatorii să apeleze la piețe alternative.

Ministrul Mehmet Muş consideră că trebuie continuate eforturile ca Turcia să fie prima alegere pentru țările din Orientul Mijlociu și din Golf.

Statul turc va continua să sprijine activitățile exportatorilor, astfel că sprijinul de 5,2 miliarde TL din 2022 a fost majorat la 10,1 miliarde TL în acest an.

Societatea pe acțiuni pentru dezvoltarea exporturilor (İGE AŞ), care și-a început operațiunile în martie anul trecut, și-a consolidat structura capitalului în luna august și a facilitat accesul la finanțare pentru exportatorii care au probleme de garanție.

„IGE AȘ, care este o practică revoluționară în finanțarea exporturilor, a oferit exportatorilor noștri o garanție pentru împrumuturi de peste 21 miliarde TL. Chiar dacă a trecut puțin timp de la înființare, İGE AȘ a devenit o resursă foarte importantă pentru exportatori”, a declarat ministrul Mehmet Muş.

Importurile Turciei

Din cauza creșterii prețurilor la energie, importurile turcești au crescut, de asemenea, cu 21% față de anul trecut, ajungând în luna ianuarie la 33,7 miliarde de dolari.

Importurile de energie ale Turciei s-au ridicat la 8,8 miliarde de dolari în ianuarie, în creștere cu 238% față de anul precedent.

Deficitul de comerț exterior al Turciei a ajuns în luna ianuarie la 14,3 miliarde de dolari.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending

%d blogeri au apreciat: