UPDATE:

Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD) anunță că în total 80 de cetățeni au fost răniți în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,9 pe scara Richter din această dimineață, de la ora 04.08, ora Turciei, în districtul Gölyaka din Düzce, punctul de maximă seismicitate al Turciei

Ministrul Familiei și Serviciilor Sociale, Derya Yanık, a declarat că au fost desemnate 10 echipe pentru a oferi sprijin psihologic oamenilor din zona cutremurului.

Cutremurul de la Düzce nu afectează Istanbulul

Dogan Kalafat, managerul regional de monitorizare și evaluare a cutremurelor și tsunamii din Kandilli, a declarat pentru Sozcu: „Cutremurul de la Düzce nu afectează Istanbulul. Acest cutremur nu este un cutremur pe partea principală a faliei din Anatolia de Nord. Ne așteptăm ca Istanbulul să fie în principalele părți ale Falia Nordului Anatoliei.

***Știrea inițială

În această dimineață, la ora 04.08, a avut loc în Turcia un cutremur cu magnitudinea de 5,9 pe scara Richter, în districtul Gölyaka din Düzce, punctul de maximă seismicitate al Turciei. În Turcia există două centre de măsurare a seismelor, astfel că Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD) a anunțat magnitudinea cutremurului la 5,9, iar Observatorul Kandilli la 6, pe scara Richter.
Cutremurul, care a durat 43-45 secunde și s-a produs la o adâncime de 6,8 kilometri, a fost resimțit într-o zonă largă, până în Istanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kütahya, Bilecik, Bursa, Zonguldak, Karabük, Bartın și İzmir.

În Turcia există două centre de măsurare a seismelor, astfel că Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD) a anunțat magnitudinea cutremurului la 5,9, iar Observatorul Kandilli magnitudine 6, pe scara Richter. Conform detecțiilor făcute de la camerele de securitate ale diferitelor magazine din Düzce, cutremurul a durat 43-45 de secunde, anunță Agenția DHA.

După doar 22 de minute, la ora 04.30, a fost înregistrat un alt cutremur, de această dată cu magnitudinea de 4,7, al cărui epicentru a fost cartierul Çilimli, tot din Düzce.

Seismologii turci spun că la catastrofalul cutremur din 12 noiembrie 1999, a existat o linie a faliei Düzce de 5-6 kilometri care nu s-a rupt atunci și s-ar fi format un gol seismic, care a cauzat cutremurul de astăzi. După cutremurul din 1999, 80% din clădirile din Düzce au fost reconstruite.

Secțiunea vestică de 30 km a acestei falii lungi de 73 km a fost spartă în urma unui alt cutremur catastrofal, tot în 1999, cel din 17 august, de la Gölcük, în urma căruia au murit 18.373 persoane.

Care este bilanțul cutremurului?

La ora 07:13, ora Turciei, ministrul sănătății, Fahrettin Koca, a făcut o declarație conform căreia sunt 35 de persoane rănite, din care 32 în Düzce, 1 în Istanbul, 1 în Bolu și 1 în Zonguldak.

O femeie de 63 de ani din Düzce, care era panicată în momentul cutremurului a murit în urma unui infarct.

Întreruperi de curent electric

În declarația făcută de Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD), după cutremur în regiunea Düzce s-au aplicat întreruperi controlate de energie electrică.

Învățământul a fost suspendat

Pentru o zi, învățământul a fost suspendat în Düzce, Bolu și Sakarya, zone care au fost afectate de cutremur și unde au continuat replicile.

De asemenea, examenele planificate azi au fost amânate din cauza cutremurului.

Câte clădiri au fost avariate după cutremur?

Primarul din Düzce, Faruk Özlü, a declarat că nu există informații clare referitoare la clădiri avariate, dar cutremurul a fost resimțit foarte puternic. Pot exista unele daune la tencuiala și la coșurile de fum al clădirilor.

Din cauza replicilor frecvente, după cutremur, cetățenii au rămas în stradă. Echipele de patrulare ale Secțiilor de poliţie au avertizat cetăţenii să nu rămână sub clădiri.

Oameni în stradă, după cutremur
Oameni în stradă, după cutremur

Düzce, zonă roșie din punct de vedere seismic

În 12 noiembrie 1999, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 a provocat cel puțin 845 de morți la Düzce. Cutremurul a durat 30 de secunde și a fost resimțit în multe provincii ale Turciei, inclusiv în Ucraina. Acel cutremur din noiembrie, s-a format ca urmare a mișcării faliei Düzce. Secțiunea vestică de 30 km a acestei falii lungi de 73 km a fost spartă în urma cutremurului din 17 august 1999.

Reamintim că pe 17 august 1999, la ora locală 03:02, a avut loc unul dintre cele mai devastatoare seisme din istoria Turciei moderne: cutremurul de la Izmit / Gölcük. Cumplitul seism a avut o magnitudine de 7,6 pe scara Richter și o durată de 45 de secunde. În urma cutremurului au murit 18.373 persoane, 23.781 de persoane au fost rănite și 505 au rămas invalide.

Ministerul de Interne din Turcia a publicat la începutul anului 2022 o hartă a riscurilor în caz de dezastru, realizată de Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD).

De altfel, la 23 de ani de la devastatorul cutremur de la Düzce, din 12 noiembrie 1999, la aceeași oră, 18:57, în Turcia s-a desfășurat cel mai mare exercițiu de pregătire în caz de cutremur.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.