pret locuințe scumpiri Istanbul permis sedere an aerial shot of the city of istanbul

Din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei de către Rusia, Turcia a devenit un paradis pentru cetățenii ruși, titrează publicația americană Wall Street Journal. Din luna februarie și până acum, mii de ruși s-au mutat în Turcia, majoritatea preferând Istanbulul și Antalya.

Jurnaliștii americani spun că Turcia este atractivă atât pentru oligarhi, dar și pentru rușii care deja și-au transferat banii în criptomonede, pentru a eluda sancțiunile occidentale. De altfel, guvernul turc a anunțat că oligarhii își pot continua afacerile în Turcia, atâta timp cât banii sunt legali.

Motivarea e legată de faptul că Turcia a pierdut 45% din valoarea monedei sale naționale față de dolar, având nevoie de valută străină. La sfârșitul lunii martie, Turcia a fost în centrul atenției după ce yachturile de lux ale lui Roman Abramovici au acostat la Bodrum, respectiv Marmaris.

Managerul unei companii imobiliare din Istanbul, Gül Gül, declară pentru The Wall Street Journal că au fost situații în care rușii bogați au cumpărat și câte 4 apartamente în același timp pentru a putea obține cetățenia în Turcia: „Dacă în prezent vindem 10 apartamente, rușii cumpără 6 sau 7 dintre ele”, spune managerul companiei imobiliare, care adaugă și faptul că de obicei rușii plătesc în numerar sau în aur.

Cetățenie acordată pentru achiziția de imobile

La fel ca multe alte țări, Turcia are un program de investiții pentru obținerea cetățeniei numit „pașaport de aur”, sau „viză de aur”, potrivit căruia cetățenia este acordată investitorilor străini care cumpără imobile în valoare de cel puțin 250.000 de dolari americani și se angajează să dețină proprietățile timp de cel puțin trei ani. Astfel, investitorii – inclusiv rușii bogați care doresc să scape de sancțiuni – pot câștiga apoi un pașaport turcesc în cel puțin trei luni, un interval de timp dintre cele mai rapide din Europa.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.