dolar lira turcească

Dolarul a atins azi un nou prag în raport cu lira turcească, ajungând la 8,60 TL. Mai mulți specialiști în economie au explicat în presa turcă motivele și posibilele consecințe ale deprecierii lirei turcești în raport cu principalele monede: dolarul și euro.

Deprecierea lirei turcești s-a accelerat astăzi, când dolarul a fost cotat la 8,61 TL și euro la 10,47 TL.

Motivul deprecierii raportului lira turcească – dolar

Enver Erkan, economist șef la Tera Investment, spune că principalul motiv al deprecierii lirei turcești este legat de dinamica internă, arătând că începutul deprecierii accentuate a monedei turcești a fost de 16%, la demiterea lui Naci Ağbal de la Banca Centrală a Turciei.

Viitorul nu se întrevede prea optimist, spune Erkan, în contextul în care la nivel mondial vor exista în perioada următoare consecințe ale reducerii rezervei federale a SUA, iar ratele dobânzii din țările dezvoltate vor fi adăugate la acest proces.

Enver Erkan mai spune că dacă va crește cursul de schimb, va trage după sine și inflația. Specialistul în economie consideră că tensiunile politice din ultimele săptămâni au, de asemenea, o contribuție la cursurile de schimb.

Publicația Bloomberg titrează că lira turcească a scăzut la un nivel record, aducând un plus problemelor legate de inflație, arătând totodată și îngrijorarea că politica monetară este prea slabă pentru a limita creșterea inflației, iar achizițiile valutare de către companii pentru rambursarea datoriei de 6,9 ​​miliarde de dolari în iunie au împins rata în sus.