vama turcia granița

Ministerul Comerțului din Turcia cooperează cu Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații (BTK) pentru controlul cetățenilor turci sau cetățenilor străini cu drept de ședere în Turcia, care vin în Turcia cu telefoane mobile cumpărate din străinătate.

Conform reglementărilor, pentru a se aplica scutirea de taxe pentru telefoanele mobile aduse din străinătate pentru uz personal, un cetățean are dreptul de a aduce pe teritoriul Turciei un telefon mobil la un interval de 3 ani de zile.

Pentru a nu fi blocat, orice telefon mobil cumpărat din străinătate trebuie înregistrat în Turcia după 120 de zile de la intrarea în țară, în schimbul unei taxe. Autoritățile din Turcia trimit un SMS prin care înștiințează posesorul telefonului asupra datei până la care trebuie plătită taxa pentru a folosi în continuare telefonul mobil (înregistrarea IMEI-ului în Turcia).

Proceduri sporite de control și inspecție vamală la intrarea în Turcia

Directorul general al Serviciului Vamal, Bekir Can Uslu, spune că prevederile vor fi în vigoare din data de 1 noiembrie 2022.

În cazul în care pe parcursul următorilor 3 ani de zile de la data înregistrării unui telefon adus din străinătate, același cetățean dorește să introducă încă un telefon mobil în Turcia, altul decât cel pentru care a plătit deja taxa de folosire, acest nou telefon va rămâne în vamă. Cetățeanul îl va putea recupera doar atunci când părăsește teritoriul Turciei.

„De acum, de la 1 noiembrie, vom verifica dacă pasagerii sosiți din străinătate și-au folosit drepturile de scutire în ultimii 3 ani. Dacă a adus deja un telefon din străinătate în ultimii 3 ani, pe cel de-al doilea îl vom păstra în vamă”, a declarat directorul general al Serviciului Vamal, Bekir Can Uslu.

În acest sens, procedurile de control și inspecție în zonele vamale de la intrarea în Turcia au fost sporite.

Baza de date partajată între autoritățile din Turcia

În cadrul protocolului dintre cele două autorități din Turcia a fost partajată o bază de date.

Cei care se vor afla în această situație vor primi pentru telefonul lăsat în vamă o chitanță de depozit. „În acest caz, pasagerul își poate lua din nou telefonul în străinătate când pleacă din Turcia în străinătate.”

Ca procedură de lucru, vameșii turci vor invita pasagerii în birourile vamale când vor constata că au două telefoane mobile cu ei. Dacă după controalele vamale se aplică scutirea, pasagerul își poate lua telefonul și va pleca. Dacă nu, va lăsa telefonul în depozitele vamale și va primi chitanța de depozit.

Directorul general al Serviciului Vamal menționează că nu există nicio problemă cu telefonul personal al pasagerului care vine din străinătate, ci se va verifica dacă acesta are un telefon suplimentar și dacă se încadrează sau nu în sfera scutirii.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.