Cifra de afaceri din industria aerospațială și de apărare a Turciei a depășit pragul de 10 miliarde de dolari, anunță Daily Sabah, care îl citează pe șeful Președinției Industriei de Apărare (SSB), Ismail Demir. Acesta spune că industria de apărare a Turciei și-a depășit obiectivul de export în 2022 și intenționează să atingă 6 miliarde de dolari  în 2023.

„Am atins o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de dolari și am exportat produse în valoare de 4,4 miliarde de dolari”, a declarat presei turce Ismail Demir.

Proiectele de apărare ale Turciei au crescut mult în ultimii 20 de ani, de la 62 de proiecte de apărare la 800, cu o valoare de peste 60 de miliarde de dolari. „Mai mult de jumătate dintre aceste proiecte au fost inițiate în ultimii șase ani”, a declarat Ismail Demir. Cheltuielile de cercetare și dezvoltare au crescut cu 32% față de anul precedent și au depășit aproximativ 1,6 miliarde de dolari.

Produse din industria apărării exportate în 170 de țări

Numărul țărilor către care Turcia exportă produse din industria apărării a crescut la 170, iar numărul de produse exportate, în special vehiculele aeriene fără pilot (UAV), vehiculele aeriene de luptă fără pilot (UCAV), vehiculele terestre și platformele navale, a crescut la 228.

Cel mai important proiect: Aeronava Națională de Luptă (MMU)

În anul 2023, la cea de-a 100-a aniversare a Republicii Turcia, ținta este de a înregistra repere importante în producția de apărare.

Companiile de tehnologie și apărare din Turcia au făcut pași semnificativi, inclusiv acorduri de cooperare, produse inovatoare și acorduri de export.

Aeronava Națională de Luptă (MMU) este considerată a fi cel mai important proiect tehnologic al Turciei. Aeronava de generația a cincea dezvoltată de Turkish Aerospace Industries (TAI) este de așteptat să înlocuiască avioanele F-16, care sunt planificate să fie eliminate treptat până în 2030. Avionul de vânătoare va efectua primul zbor în 2025 și va intra în serviciu în 2028.

Pe lista de proiecte ale armatei turce se mai află Hürjet (o aeronavă de atac ușor de la TAI), un elicopter de atac de clasă grea Atak-2 și o navă de asalt amfibie.

Investiții în cercetare și tehnologie

Baykar, renumitul producător turc de drone, a anunțat că a crescut la 24 numărul țărilor în care este exportată drona Bayraktar TB2. Firma are capacitatea de a produce 200  de unități Bayraktar TB2, care a fost folosită cu succes în zone de război din Siria, Libia, Karabakh și Ucraina, dar intenționează ca în 2023 să ajungă la o capacitate de 500 de unități.

Baykar anunță și dezvoltarea avionului de luptă fără pilot – Bayraktar Kızılelma sau Red Apple, care a efectuat primul zbor în decembrie, care are o detectabilitate scăzută și o viteză hipersonică.

De asemenea, în martie, Baykar a testat un alt vehicul aerian fără pilot, Bayraktar Akıncı B. Potrivit companiei, în clasa sa, Akıncı B este cel mai puternic și mai capabil de luptă UAV din lume.

Exporturi de 4,4 miliarde de dolari în 2022

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat recent că în 2022 exporturile sectorului de apărare au atins un volum record„Exporturile noastre de apărare, care se ridicau la doar 248 de milioane de dolari în urmă cu 20 de ani, au doborât un record în 2022 cu 4,4 miliarde de dolari”, a declarat președintele Erdoğan pentru presa turcă.

Sectorul de apărare al Turciei include acum peste 2.000 de companii, iar volumul proiectelor derulate în prezent se ridică la peste 60 de miliarde de dolari. „Când adăugăm proiectele în procesul de licitație, această cifră crește la 75 de miliarde de dolari. Deși aveam doar două companii în lista celor mai bune 100 de companii de apărare din lume, astăzi ne reprezintă 7 companii”, a mai spus președintele Turciei.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.