noaptea de nadir brown and white concrete buildings during night time

În curând se va încheia Luna Ramazan, cu cele 3 zile de sărbătoare, însă în această noapte va fi marcată una dintre cele mai importante sărbători din calendarul musulman: Kadir Gecesi (Noaptea de Kadir).

„Noaptea Sfântă” începe de la apusul soarelui și ține până ziua următoare, semnificând momentul în care Coranul a fost revelat Profetului Mohamed. În toate moscheile vor fi slujbe speciale, iar rugăciunile rostite cu acest prilej au o importanţă aparte.

În cea de-a 27-a noapte a lunii Ramadan se crede că primele versete ale Coranului au fost revelate profetului Mahomed la Mecca, în anul 610, după Hristos.

Obiceiuri pentru Noaptea de Kadir

Se spune că în această noapte Porțile Raiului sunt deschise și că îngerii umblă pe pământ, fiind o noapte a iertării, în care faptele bune săvârșite sunt foarte bine primite. Credincioșii petrec această noapte specială cu credința că mila și binecuvântările lui Allah le sunt aproape și împărtășesc fericirea de a ajunge la o altă Noapte a Puterii, alături de cei dragi. Se spune că aceasta este noaptea în care chiar și cei mai grav bolnavi se pot întrema, iar mesele săracilor se pot îmbogăți cu o binecuvântare din cer.

Musulmanii spun rugăciuni în limba arabă

Trebuie specificat faptul că rugăciunile musulmanilor sunt rostite în limba arabă, așa că e important ca toți credincioșii să desluşească într-un mod corect textele din Coran. În Turcia sunt nenumărate cursuri pentru citirea cu ușurință a Coranului în limba arabă, numite „mukabele”, iar imamii recomandă fie învățarea limbii arabe, fie citirea Coranului în limba maternă, deoarece astfel se va înțelege sensul rugăciunilor, chiar dacă acestea sunt rostite doar în limba arabă.

Sfârșitul Ramazanului este sărbătorit cu „Eid al-Fitr” cunoscută și sub numele de Ramazan Bayramı, sau Șeker Bayramı, care începe în ultima zi a Ramazanului și sărbătorește încheierea lunii sfinte a postului.

În acest an, Ramazan Bayramı va începe luni, 2 mai 2022 și se va încheia miercuri, 4 mai 2022.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.