cutremur

Reputatul seismolog turc și specialist în geofizică, prof. dr. Övgün Ahmet Ercan a evaluat în presa turcă recentele cutremure din Marea Egee: „Nu m-ar surprinde dacă un cutremur de 6,9 ​​ar avea loc în İzmir și Lesbos, dar ar fi foarte rău dacă se va întâmpla în İzmir”.

În ultimele zile au fost semnalate mai multe cutremure în zonă, care au provocat îngrijorare în rândul locuitorilor. Cutremurul cu magnitudine de 5,1 și cutremurele ulterioare, care au fost 500-600, arată că regiunea este încă tensionată.

Seismologul turc spune că în mod normal, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 în Izmir nu ar trebui să provoace daune, dar valoarea pragului de rezistență poate fi scăzut în structurile care au fost afectate deja de cutremurele anterioare. „Nu ar fi surprinzător dacă există distrugeri în jurul demolărilor anterioare, în special în secțiunile Bayraklı”, spune prof. dr. Övgün Ahmet Ercan în cotidianul „Sozcu”.

Acesta mai spune că trebuie urmărită evoluția pe falia care se extinde peste Güzelyalı, Göztepe până la Güllübahçe și Samos.

„Dacă această fractură ar produce un cutremur, magnitudinea ei ar fi cuprinsă între 6 și 7,1. Câmpia Bornova afectează structurile din părțile Özkanlar și Meles. Nu fac un avertisment de cutremur aici. Fac o alertă de construcție. Nicio altă construcție nu ar trebui permisă în aceste zone, a declarat prof. dr. Övgün Ahmet Ercan. Acesta a cerut autorităților să-și îndeplinească responsabilitățile, spunând: „Dacă oamenii mor din cauza cutremurelor, guvernele sunt de vină”.

Critici pentru noile construcții efectuate la locul cutremurului din 2020

Prof. Ercan a criticat faptul că au fost permise noi construcții care au înlocuit structurile distruse de cutremurul de pe insula Samos din 2020: „Conform legii, dacă clădirea s-a prăbușit în urma unui cutremur într-un loc, acel loc este declarat „zonă interzisă” și nu este permisă construcția. Dacă mi-ar da o casă gratuit, nu aș locui niciodată în Câmpia Meles din Bayraklı”, a mai spus seismologul turc.

CITEȘTE ȘI: Consecințele cutremurului de 6,6 pe scara Richter de la Izmir