clasa școala

Ministerul Educației Naționale din Turcia a stabilit măsurile necesare pentru redeschiderea treptată a școlilor, urmând ca autoritățile locale să aducă anumite completări, în funcție de specificul fiecărei provincii. Ca noutate, este pusă în discuție și prelungirea anului școlar în perioada de vară.

Precizările ministrului educației referitoare la redeschiderea școlilor

Într-o postare făcută în mediul online, ministrul educației naționale, Ziya Selçuk, a dat asigurări că toate școlile din Turcia au fost inspectate pentru a verifica respectarea normelor de sănătate și eliminarea oricăror riscuri de infectare cu Covid-19. În urma inspecției, aproape toate școlile au primit deja un certificat de igienă, iar dezinfectanții și materialele de curățenie au fost depozitate în unitățile școlare.

Ministrul educației spune că au reînceput și cursurile de pregătire pentru elevii care se află în fața unor examene, în principiu cei care vor da admitere la liceu, examenul pentru finalizarea studiilor liceale, precum și examenul pentru admiterea în învățământul superior.

Conform deciziei Ministerului Educației, vacanța semestrială în Turcia a început în data de 25 ianuarie și se va încheia pe 15 februarie.

Calendarul din educație

  • în școlile din mediul rural, școlile se vor deschide în data de 15 februarie, pentru 5 zile pe săptămână;
  • o lecție va avea durata 30 de minute, iar pauzele vor fi de 10 minute;
  • de la 1 martie începe educația elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, în școlile de educație specială, școlile primare, cu pregătire față în față timp de 2 zile pe săptămână;
  • toate lecțiile vor continua să fie predate și online și în afara orelor de instruire față în față;
  • elevii vor continua să primească educație la distanță prin intermediul aplicațiilor EBA TV, EBA și prelegeri live;
  • părinții care nu doresc să-și trimită copiii la școală vor putea opta în scris pentru educația online;
  • elevii care nu vin la educația față în față nu vor fi considerați absenți;
  • profesorii școlilor care vor fi deschise vor avea prioritate la vaccinare, continuând totodată vaccinarea treptată a tuturor cadrelor didactice;
  • profesorii cu boli cronice sunt considerați în concediu.

Platforme dedicate școlii online

De la începutul pandemiei, Ministerul Educației din Turcia a pus la dispoziția profesorilor și elevilor 3 canale TV de susținere a lecțiilor online, pentru care au fost filmate 10 mii de videoclipuri. Specialiștii în educație spun că o lecție la școală, față în față, se încadrează mai greu în 40 de minute de curs, dar poate fi realizată cu succes în 10 minute în sistem video, în acest sens profesorii fiind special instruiți pentru procesul de educație la distanță.

Autoritățile din Turcia au decis că educația față în față va începe în școlile din mediul rural în data de 15 februarie, iar de la 1 martie vor fi redeschise școlile pentru cei din clasele a VIII-a și a XII-a, care sunt în fața unor examene, ulterior urmând să revină în sălile de curs și elevii celorlalte clase. Studenții vor continua să primească educație la distanță.

Absolvenții claselor a XII-a care doresc să participe la toate sesiunile de examen de finalizare a studiilor liceale și de admitere în învățământul superior (TYT, AYT și YDT, YKS) vor plăti o taxă de 270 de lire turcești. Cererile pentru admiterea în învățământul superior se pot depune pe site-ul ais.osym.gov.tr, iar examenul de admitere în universitățile din Turcia va avea loc în perioada 26-27 iunie. 

Un comentariu la „Câteva dintre măsurile anunțate pentru redeschiderea școlilor în Turcia

Comentariile sunt închise.