Universitatea Boğaziçi

De la începutul acestui an, în una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Turcia, Universitatea Boğaziçi, situația este din ce în ce mai tensionată.

Studenții și cadrele didactice protestează ca urmare a numirii pe criterii politice în funcția de rector a lui Melih Bulu, cadru universitar și membru de seamă al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan. 

Rector Melih Bulu, Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

Această numire făcută pe criterii strict politice a fost considerată de către studenții și profesorii de la Universitatea Boğaziçi ca fiind încă un pas făcut de președintele turc pentru a-și extinde influența asupra fiecărui aspect al vieții sociale și culturale din Turcia.

De altfel, din anul 2016 acesta a revendicat dreptul de a numi rectorii universităților, iar de atunci Consiliul învățământului superior (YÖK) propune președintelui turc câte 3 candidați pentru postul de rector al unei universități.

La Universitatea Boğaziçi din Istanbul tensiunea s-a amplificat în primele zile ale lunii ianuarie, cu un protest liniștit pe peluza din fața rectoratului, când protestatarii s-au așezat cu spatele la biroul rectorului. Protestatarii de la Universitatea Boğaziçi și-au înaintat doleanțele afirmând că nu acceptă actuala structură de instalare a rectorilor, în care cadrele universității nu sunt incluse în mecanismele de luare a deciziilor. Ei consideră că nu e normal ca acest instrument să se doar afle în mâna puterii politice. Administrarea universităților ar trebui să fie rezultatul unor alegeri democratice, iar membrii universităților sunt cei care ar trebui să aibă dreptul de a decide.

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

Totodată, trebuie spus că reprezentanții studenților protestatari de la Universitatea Boğaziçi au spus în mai multe rânduri că nu doresc ca demersul lor să capete nicio coloratură politică, deoarece poziția lor este mai presus de partide și ideologii, așa cum nu consideră corectă nici manipularea de către mass-media a acțiunii lor. 

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

Tot ca o formă de protest, studenții au creat expoziții de artă, au desenat și au compus cântece. Tensiunile însă au crescut brusc după ce autoritățile au reacționat la o imagine care înfățișa Kaaba, un simbol sfânt al Islamului, alături de un steag LGBTQ.

Poliția a reținut 4 studenți, iar mai multe voci din spațiul public au considerat afișul ca fiind o insultă la adresa islamului și a musulmanilor. Două dintre cele patru persoane care au fost reținute au fost acuzate de „incitare la ură”, în timp ce celelalte două sunt arestate la domiciliu.

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

După acest incident, ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu, a reacționat printr-o postare pe Twitter cerându-le studenților „să nu cadă în capcana politicienilor”, referindu-se astfel la parlamentarii din Partidul Democrației Populare (HDP) care însoțeau protestatarii. Acesta a amintit în postarea sa de arestarea „perverșilor LGBT”, motiv pentru care postarea i-a fost blocată rapid pe rețeaua de socializare.

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

Reamintim că luni, un grup de protestatari a încercat să ocupe campusul, dar imediat a reacționat poliția, care a reținut 159 de persoane, din care 98 au fost eliberate a doua zi. Autoritățile susțin că cei mai mulți protestatari nu au nicio legătură cu universitatea, în timp ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a subliniat că unele grupări teroriste au exploatat protestul de la Universitatea Boğaziçi pentru a organiza revolte.

Marți, guvernatorul districtului Kadıköy a făcut o declarație cu privire la un apel al studenților de a se întâlni în piața debarcaderului Kadıköy și le-a reamintit acestora că întâlnirile și marșurile demonstrative au fost interzise timp de 7 zile. Pe parcursul zilei, pentru a descuraja adunarea studenților, echipele de securitate de pe feriboturile care acostează în Kadıköy au verificat identitatea tuturor călătorilor. 

În timp ce studenții din afara campusului nu puteau intra în incinta Universității, pe mai multe canale social-media au fost postate fotografii cu lunetiștii care se aflau pe acoperișurile clădirilor de vizavi de universitate.

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

Cu toate acestea, studenții au început să se adune în ciuda restricțiilor, precizând că „Presiunea nu ne poate descuraja”, „Administratorii vor pleca, noi vom rămâne”. Reacția poliției a fost una foarte rapidă, intervenind astfel împotriva protestatarilor cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. 

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

Au fost reținute 105 persoane, din care ulterior 76 au fost eliberate, iar pentru 29 de persoane au fost deschise dosare de cercetare.

Un hashtag a devenit viral pe Twitter, #AșağıBakmayacağız (Nu vom privi în jos), în condițiile în care majoritatea postărilor cu privire la răspunsul poliției în fața protestatarilor sunt critice și sunt susținute și de un videoclip care arăta că ofițerii de poliție le-au spus protestatarilor să „privească în jos”. 

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

Astăzi, într-o întâlnire online la Congresele provinciale ale partidului său, AKP, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a făcut o evaluare a acțiunilor de la Universitatea Boğaziçi, criticând protestatarii pe un ton dur: „Ești student sau ești un terorist care a încercat să intre în biroul rectorului?”

Președintele turc a declarat că nu îi consideră pe acești tineri, despre care el spune că sunt membri ai organizațiilor teroriste, ca fiind tinerii care au adevărate valori naționale și morale. El a precizat că Turcia nu va accepta un alt protest cum a fost cel din 2013, „fenomenul Gezi” din piața Taksim, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva politicilor autoritare. 

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

Tot marți seară, poliția a intervenit și în fața studenților din Ankara, care și-au manifestat solidaritatea și sprijinul pentru studenții Universității Boğaziçi. În urma intervenției în forță, când s-a folosit spray lacrimogen, mai mulți studenți au căzut la pământ. Unii cetățeni care au reacționat la intervenția poliției au fost, de asemenea, îndepărtați de poliție.

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

În timp ce tot spațiul public din Turcia este inflamat de reacția autorităților față de protestatarii de la Universitatea Boğaziçi, rectorul Melih Bulu nu cedează: „Nu mă gândesc la demisie”. Acesta consideră că studenții și profesorii au dreptul să protesteze, dar aceste proteste depășesc granițele democratice. „Dreptul la protest a fost dus la extrem”, mai spune rectorul instalat pe criterii politice.

Proteste la Universitatea Boğaziçi de la începutul anului

La începutul acestui an, membrii Universității Boğaziçi s-au adunat pentru a reacționa la numirea pe criterii politice în funcția de rector a lui Melih Bulu. În ceremonia de instalare, membrii corpului academic s-au întors cu spatele și au semnat un protest istoric.

„La miezul nopții de 1 ianuarie 2021, un rector extern a fost numit în universitatea noastră pentru prima dată după regimul de tutelă militară din anii 1980. Această situație este o continuare a practicilor antidemocratice care se desfășoară încă din 2016, care au eliminat alegerile pentru rector. Nu acceptăm această practică, ce încalcă în mod clar autonomia universitară, libertatea și valorile democratice ale universității noastre ”, spuneau protestatarii.

Amintind de principiile adoptate de Senatul Universității Boğaziçi, protestatarii au subliniat principiul care ghidează orice instituție academică de prestigiu, aceea ca rectorul, decanii, directorii institutelor, șefii de departamente să fie rezultatul unor alegeri democratice și nu să fie numiți pe criterii politice.

De atunci, reacțiile la numirea ca rector a lui Melih Bulu au crescut ca o avalanșă. Pe măsură ce tensiunile s-au amplificat, acestea s-au transformat în proteste din data de 4 ianuarie, când poliția a intervenit în campus. 

La scurt timp, au apărut acțiuni de solidaritate conduse de absolvenții acestei instituții de învățământ superior în multe orașe, precum Berlin, Paris, New York și Sydney, care au organizat o campanie de sprijin care a adunat în scurt timp mii de semnături. Mai multe organizații internaționale (MESA, Scholars at Risk, EuroMed Rights, PEN America) au anunțat că este inacceptabilă, atât numirea pe astfel de căi a rectorului Universității Boğaziçi, cât și prezența poliției în campus.

protest Universitatea Boğaziçi
protest Universitatea Boğaziçi

În mesajele lor, protestatarii spuneau că deși au fost declarați „teroriști ”de către puterea politică din Turcia, nu vor renunța la proteste. 

Reacțiile liderilor politici din Turcia

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), spune că este alături de acești membri ai Universității Boğaziçi care nu se înclină în fața nedreptății, că este inacceptabil ca tinerii să fie reținuți deoarece își apără universitatea, iar actualul rectorul Melih Bulu ar trebui să-și dea demisia pentru a pune capăt acestei situații.

Președintele partidului DEVA, Ali Babacan, a postat pe Twitter un mesaj clar: „Destul, renunță la încăpățânarea ta. Eliberați imediat studenții reținuți și luați în considerare alegerile în universități.”

Ahmet Davutoğlu, fost prim-ministru și fost lider AKP în partidul lui Recep Tayyip Erdoğan, actualmente fondatorul unui nou partid, spune că ceea ce s-a întâmplat la Universitatea Boğaziçi este alarmant și că este datoria tuturor de a proteja valorile libertății academice în universitățile din Turcia. 

Vicepreședintele CHP, Seyit Torun, încurajează demersul tinerilor studenți: „Nu tăcem, nu ne este frică, nu ne supunem”, iar un alt vicepreședinte al aceluiași partid, Gökçe Gökçen, a precizat că atunci când a văzut tratamentul îngrozitor al studenților a venit de la Ankara la Istanbul.

Onursal Adıgüzel, tot de la CHP, spune că urmărește alături de avocați situația celor care se află în detenție și că cei care trebuie să țină capul în jos sunt cei care și-au desemnat administratorii la Universitatea Boğaziçi, nu studenții.

Muharrem İnce, fostul candidat CHP la președinția Turciei, spune că „Noi, profesorii, ne instruim elevii nu să țină capul plecat, ci să fie niște indivizi care nu se pleacă în fața nimănui. Lasă-i pe tineri în pace! Nu vom privi în jos.”

Muharrem Male, vicepreședinte CHP, amintește de adevăratele probleme ale Turciei și spune că „cei care locuiesc în Palat ar trebui să privească în jos, atunci când există oameni care caută alimente în containere de gunoi, tineri disperați care s-au sinucis din cauza șomajului, ori copii care merg la culcare flămânzi.”

Primarul provinciei metropolitane Ankara, Mansur Yavaș, a trimis o scrisoare deschisă rectorului Melih Bulu, invitându-l să demisioneze și să nu sacrifice pacea academică, tineretul și viitorul Turciei pentru poziția sa.

Președintele Partidului Mișcării Naționaliste (MHP) și fost viceprim-ministru, Devlet Bahceli, îi consideră pe protestatari ca fiind teroriști. Pe contul său de Twitter, a spus că „a sprijini evenimentele de la Universitatea Boğaziçi înseamnă a sprijini terorismul.” Acesta consideră ca rectorul numit pe criterii politice nu ar trebui să demisioneze, deoarece astfel universitățile vor deveni total imposibil de gestionat. Cei care nu acceptă și nu respectă instrucțiunile scrise ar trebui să fie suspendați imediat de la universitate, consideră politicianul, aliat al președintelui Erdoğan.

În Turcia, protestul are și o altă conotație, deoarece demersul celor de la Universitatea Boğaziçi este considerat ca fiind curajos, mai ales de când câțiva studenți au realizat un videoclip în care au vorbit despre anumite subiecte delicate din actualitatea Turciei, cum ar fi demiterea președintelui Băncii Centrale la 3 dimineața, garantarea plății marilor lucrări de infrastructură (autostrăzi și poduri), care nu sunt utilizate conform așteptărilor, plata unui parc de distracții în Ankara, cu 750 de milioane de dolari (Wonderland Eurasia / Ankapark), anularea alegerilor municipale din Istanbul, milioane de dolari cheltuite pentru cumpărarea de către stat a vehiculelor oficiale, ori atribuirea ofertelor publice acelorași 5 companii private turcești.

Universitatea Boğaziçi din Istanbul, lider în lumea academică din Turcia

Instituția de învățământ superior a fost înființată sub numele de Colegiul Robert în 1863, fiind prima universitate americană fondată în afara SUA. Fondatorii săi, filantropul Christopher Robert și misionarul Cyrus Hamlin, au încheiat un parteneriat după ce s-au întâlnit în timpul războiului din Crimeea și la mai puțin de un deceniu mai târziu, universitatea și-a deschis porțile cu dr. Hamlin în calitate de președinte.

În 1971, universitatea a fost predată Republicii Turcia și a preluat numele pe care îl are astăzi, care e legat de poziția universității cu vedere la râul Bosfor din Istanbul. Sunt mai multe campusuri universitare, dintre care cele mai multe sunt situate pe partea europeană a Bosforului, care găzduiesc unele dintre cele mai vechi clădiri universitare.

Universitatea Boğaziçi a fost clasată pe locul 186 de către US News & World Report și este, de asemenea, „The Best Global University” în Turcia.

Absolvenți notabili ai Universității Boğaziçi includ foștii prim-miniștri Tansu Çiller și Ahmet Davutoğlu, președintele celui mai mare producător de alimente din Turcia, Murat Ülker, și Erden Eruç, deținătorul mai multor recorduri Guiness Book în canotajul oceanic.

Pandemia în domeniul educațional

În urmă cu două zile, după ședința de cabinet din data de 1 februarie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că trebuie urgentate pregătirile pentru redeschiderea școlilor și universităților din Turcia. Totodată, președintele turc a avertizat că dacă se va constata o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, procesul educațional față în față poate fi suspendat total din nou.