Göbeklitepe Facebook

După ce situl arheologic de la Göbeklitepe a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, coordonatorii proiectului s-au concentrat foarte mult pe eforturile de cercetare și conservare.

Șeful Departamentul de Arheologie din cadrul Universității Istanbul, prof. dr. Necmi Karul, subliniază nevoia de conservare a vestigiilor de la Göbeklitepe, mai ales după ce situl a fost inclus pe Lista UNESCO. „În timpul lucrărilor din acest an, am făcut multe descoperiri, cum ar fi pietre de șlefuit care indică utilizarea lor zilnică în aceste locuri. Analizele lor ne vor da o idee despre care erau activitățile desfășurate”, a spus prof. Karul. Reputatul arheolog spune că în urma celor mai recente rezultate ale cercetătorilor, au apărut date noi. „Informațiile obținute în timpul săpăturilor arheologice se modifică pe măsură ce se efectuează studii și se analizează datele”, a declarat prof. Karul.

Situl Göbeklitepe: Temple, dar și locuințe

Deși până acum se credea că în Göbeklitepe existau doar clădiri publice, numite temple, descoperirile recente arată că existau și spații în stilul locuințelor și al adăposturilor.

Prof. dr. Necmi Karul spune că săpăturile efectuate atât în proiectul Göbeklitepe, cât și în Taș Tepeler (Proiectul de Cercetare Neolitică Şanlıurfa) arată că așezările sunt contemporane unele cu altele și acoperă o perioadă de aproximativ 1.500 de ani.

„Din datele obținute, putem spune că în această regiune au fost efectuate primele experimente agricole. Prezența instrumentelor care indică acest fapt arată că încă nu exista agricultură când a apărut prima așezare în această regiune, dar că au fost colectate cereale sălbatice, iar acest proces de colectare a evoluat de-a lungul timpului în cultivarea plantelor”, a declarat prof. Karul.

Arheologul turc mai spune că au fost descoperite la Çakmak Tepe, vestigii care sunt probabil mai vechi decât Göbeklitepe și Karahan Tepe și că există așezări complexe care datează de la începuturile perioadei neolitice.

„În Sefer Tepe am găsit rămășițe ale unei structuri dreptunghiulare ce avea să formeze un complex, datând de la sfârșitul acestei perioade. De pe câmpul de salcie au fost dezgropate vestigii datând din perioada pre-neolitică. Încercăm să descriem un proces vechi de 1.500 de ani, cu informații din diferite locuri. De fapt, atât Göbeklitepe, cât și alte așezări au făcut parte dintr-o organizație socială care interacționau într-o geografie largă, cu aproximativ 11.000 – 11.500 de ani în urmă”, a precizat prof. dr. Necmi Karul.

„Suntem față în față cu construcția unei noi societăți”

Acum aproximativ 11.000 de ani a început perioada așezărilor omenești. Pentru prima dată oamenii au început să trăiască împreună în mulțimi mai mari, ceea ce a adus o nouă ordine socială, noi relații și o diviziune a muncii.

Faptul că exista o organizare a forței de muncă dezvoltată e indicat de clădirile publice, iar figurile din aceste clădiri și scenele create sunt elocvente. „Când aducem toate aceste date împreună, ne confruntăm cu construirea unei noi societăți pe care nu am mai întâlnit-o până acum”, a mai spus prof. dr. Necmi Karul.

Prezentarea concluziilor arheologilor turci va fi făcută anul viitor în cadrul Congresului Neolitic Mondial, care va avea loc la Şanlıurfa.

Ce este Göbeklitepe

Situl arheologic de la Göbeklitepe, aflat în apropierea satului Örencik, din provincia Şanlıurfa în sud-estul Turciei, a rămas neatins în mediul său natural timp de aproape 12.000 de ani și reprezintă o descoperire semnificativă din punct de vedere arheologic.

Aceste ruine aparținând perioadei neolitice conțin informații extrem de importante despre istoria omenirii.

Înscrierea sitului Göbeklitepe în Patrimoniul Mondial UNESCO se datorează faptului că în această zonă arheologică este cel mai vechi templu cunoscut în istorie.

Importanța acestui lăcaș de închinăciune vechi de aproape 12.000 de ani a fost dezvăluită în cursul excavărilor arheologice lansate în 1994. În mijlocul structurilor circulare fiecare cu un diametru de până la 30 de metri de la Göbeklitepe se găsesc câte 2 coloane masive din calcar în formă de ”T”.

În această perioadă săpăturile continuă, pentru a găsi și mai multe răspunsuri la întrebările legate de modul în care a fost construit acest complex și de viața oamenilor din acea perioadă.

Un tur virtual al sitului arheologic Göbeklitepe poate fi făcut AICI.

Un comentariu la „Apar noi date în cazul săpăturilor de la situl arheologic Göbeklitepe

Comentariile sunt închise.