Aproximativ 14.000 de locuitori din Antalya au semnat o petiție care solicită interzicerea străinilor pe piața imobiliară, îngrijorați că afluxul mare de străini a împins prețurile locuințelor foarte mult, acestea nemaifiind accesibile cetățenilor turci.

Datele oficiale arată că în primele 10 luni ale anului, în Antalyaau fost vândute străinilor 16.779 de case, o creștere de 94% față de anul precedent. Astfel, rușii i-au depășit pe iranieni ca fiind cei mai mari cumpărători străini de case în Turcia, cumpărând în primele 10 luni ale anului 11.334 de proprietăți la nivel național, ceea ce reprezintă o cincime din totalul achizițiilor străine. Reamintim că în Turcia cetățenii străini care cheltuiesc 400.000 de dolari pe o casă, sau mai mult, primesc cetățenia turcă.

Pentru a distribui uniform numărul străinilor în Turcia, guvernul turc a interzis eliberarea permiselor de ședere în 10 cartiere din provincia Antalya.

Creșterea chiriilor în Antalya a atins niveluri astronomice

Populația străină rezidentă în Antalya se apropie de 200.000 de persoane, iar 1 din 4 oameni care trăiesc în cartierul Konyaaltı din Antalya este străin. Un agent imobiliar din Antalya, de origine rusă, a declarat Agenției Reuters că prețurile cresc foarte rapid: „Într-adevăr nu este posibil ca un turc cu un venit mediu să închirieze în Lara și Konyaaltı.

De la începutul războiului din Ucraina, foarte mulți ruși și ucraineni s-au stabilit în Turcia, iar această situație a zguduit piața imobiliară în multe orașe. Prețurile de vânzare, cât și cele de închiriere, au crescut extrem de rapid.

Cert este că din februarie 2022, de la începutul războiului din Ucraina, prețurile s-au majorat de 4-5 ori, ceea ce face imposibil ca zeci de mii de turci să își mai găsească o casă.

Prețul unui apartament care înainte de războiul din Ucraina era de 475.000 TL a ajuns 3,5 milioane TL. „Cred că Antalya este orașul în care efectele războiului s-au simțit cel mai mult. Ei se luptă și noi suferim”, spunea Agenției Reuters un locuitor din Antalya.

Bugetarii cer transferul din orașele sufocate de străini

Tot mai mulți cetățeni turci, mai ales cei care lucrează în sistemul bugetar (profesori, medici, polițiști) au început să părăsească provinciile sufocate de ruși și ucraineni. Ei spun că ajung să trăiască în rulote, deoarece nu își mai permit plata chiriilor. Pe de altă parte, sunt și cetățeni turci care au ales să locuiască alături de părinți, după ce și-au închiriat proprietățile în zonele căutate de ruși și ucraineni, tocmai pentru că aceștia sunt dispuși să plătească chirii atât de mari.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.