
Școala și liceul grecesc Fener, instituție cunoscută sub numele de „Școala Roșie”, a fost deschis pentru vizitatori cu un Târg de Anul Nou. Întrucât evenimentul se desfășoară doar pentru o zi, la poarta școlii s-au format cozi lungi, iar străzile din jur au fost arhipline.
Vizitatorii erau nerăbdători fie să cumpere produse cu tematică de Anul Nou, fie să admire arhitectura superbei clădiri, care își deschidea porțile special pentru acest eveniment.
Situată în spatele Patriarhiei Greciei, în cartierul Balat, școala a fost fondată în 1454 în Fatih Fener, fiind una dintre cele mai vechi și mai grandioase școli din Turcia.
Interesul ridicat pentru bazarul caritabil a creat un trafic intens de vehicule și pietoni, pe măsură ce coada s-a extins până la capătul Rampei Sancaktar.
Terenul pe care se află Școala Fener a aparținut lui Dimitrie Cantemir, fost absolvent al școlii și fost domnitor al Moldovei. Mare cărturar român, Dimitrie Cantemir a fost domnul Moldovei în două rânduri. Prima oară între martie-aprilie 1693 și a doua oară în anii 1710 – 1711.

Despre Școala Fener
Arhitectul clădirii este Kostantin Dimadis, iar în construcția clădirii s-au folosit cărămizi roșii, din granit, aduse din Marsilia.
În ciuda faptului că este o clădirea unei școli, structura este adesea menționată drept „al cincilea castel ca mărime din Europa” datorită măreției sale. Cunoscut pentru castelele pe care le-a construit în diverse țări europene, Dimadis a finalizat lucrarea în cinci ani.

Construcția clădirii a fost finanțată de bancherul grec Yorgo Zarifi. Școala este formată din 4 etaje inclusiv parterul și are o suprafață utilă de 3020 m². Înălțimea cupolei clădirii față de sol este de 40 de metri. Văzută de sus, structura clădirii seamănă cu un vultur.
La intrarea în clădire este scris în limba greacă „Marea Şcoală a Naţiunii Afiliată Patriarhiei” („ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤƱ ΓΕΝƱΣ ΣΧΟΛΗ”).

Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.