bazilica cisterna

Recent a fost redeschisă Bazilica Cisternă din Istanbul, care fusese într-un amplu proces de restaurare început în anul 2017. Ca element de noutate, pe lângă lângă lucrările de întărire a structurii de rezistență în caz de cutremur a fost revizuit și sistemul de iluminat în interior.

În prezent, Bazilica Cisternă, pe lângă faptul că este un muzeu, găzduiește numeroase evenimente naționale și internaționale, organizate de Kültür A.Ş., instituție aflată în subordinea Municipalității Metropolitane Istanbul.

Ce trebuie să știi despre Bazilica Cisternă

  1. Bazilica Cisternă este cunoscută în limba turcă sub numele de Yerebatan Sarnıcı sau „Palatul subteran”, datorită coloanelor de marmură care se ridică din apă.
  2. A fost construită în anul 542 de împăratul bizantin Iustinian I (527-565) și este una dintre structurile istorice magnifice ale Istanbulului. Aceasta se află amplasată în sud-vestul Hagiei Sofia și la câțiva pași de alte repere din epoca bizantină și otomană, cum ar fi Sultanahmet sau Moscheea Albastră
  3. Bazilica Cisternă  are o structură uriașă, care acoperă o suprafață dreptunghiulară de 140 de metri lungime și 70 de metri lățime. Are o capacitate de stocare a apei de aproximativ 100.000 de tone
  4. În interiorul cisternei sunt 336 de coloane, fiecare cu 9 metri înălțime. Aceste coloane, ridicate la intervale de 4,80 metri una de alta, formează 12 rânduri a câte 28 de coloane fiecare. Majoritatea coloanelor constau dintr-o singură bucată, dar unele dintre ele sunt realizate din două piese. 98 dintre ele reflectă stilul corintian, iar altele reflectă stilul doric. Cele mai multe coloane sunt cilindrice, cu excepția câtorva care sunt unghiulare sau canelate.
  5. În epoca bizantină, Bazilica Cisternă satisfăcea nevoile de apă ale marelui palat în care locuiau împărații și alți rezidenți din regiune. A fost folosită o perioadă și după cucerirea Istanbulului de către otomani în 1453 și furniza apă grădinilor Palatului Topkapi, unde locuiau sultanii. Este important de precizat că otomanii, care preferau apa curgătoare în locul apei stagnante datorită principiilor de curățenie ale islamului, nu au mai folosit-o după ce și-au înființat propriile instalații de apă în oraș.

Reparații din perioada Imperiului Otoman

De-a lungul anilor, Bazilica Cisternă a suferit diverse reparații, mai ales în în perioada Imperiului Otoman. Prima oară a fost reparată de arhitectul Mehmet Ağa din Kayseri, în timpul domniei lui Ahmet al III-lea (1723). A doua reparație a fost efectuată în timpul domniei sultanului Abdulhamid al II-lea (1876-1909).

În epoca republicană, cisterna a fost deschisă vizitatorilor în anul 1987, după ce a fost curățată de municipalitatea din Istanbul și construită ca platformă de vizitare a obiectivelor turistice. În mai 1994, a trecut din nou printr-o curățenie și întreținere majoră.

Legendele Medusei

Cele două capete de Medusa folosite ca piedestaluri sub cele două coloane din colțul de nord-vest al cisternei sunt capodopere ale sculpturii romane. Nu se știe din ce structuri au fost luate capetele Medusei, dar cercetătorii cred că au fost aduse în timpul construcției cisternei pentru a fi folosite ca bază de coloană.

De-a lungul timpului, au apărut unele legende despre Capul Medusei. Potrivit uneia, Medusa este una dintre cele trei Gorgona, monstrul feminin al lumii interlope din mitologia greacă. Dintre aceste trei surori, Medusa cu cap de șarpe are puterea de a-i transforma în piatră pe cei care o privesc. La vremea construcției cisternei, picturile și sculpturile Gorgona au fost folosite pentru a proteja structuri mari și locuri private la acea vreme. Potrivit altei legende, Medusa era o fată care era mândră de ochii ei negri, părul lung și corpul frumos. Medusa îl iubea pe fiul lui Zeus, Perseus. Între timp, Athena îl iubea și ea pe Perseus și era geloasă pe Medusa. De aceea Athena a transformat părul Medusei într-un șarpe, iar toți cei la care se uitau la Medusa se transformau în piatră.

Program vizitare

Muzeul Bazilica Cisternă poate fi vizitat în fiecare zi a săptămânii, între orele 9-19. La data publicării acestui articol, prețul unui bilet este de 190 TL, iar biletele pot fi achiziționate și online de pe site-ul Passo.