palat Dolmabahçe

Candelabrele de cristal din secțiunea harem a Palatului Dolmabahçe, vechi de 166 de ani, au fost recent supuse unui proces de restaurare periodică.

Întreținerea și restaurarea corpurilor de iluminat sunt realizate de echipa de experți candelabre a Direcției Palatelor Naționale.

Trebuie reamintit faptul că cele patru candelabre de cristal din Sala Albastră a Palatului Dolmabahçe au fost produse de britanicii F. & C. Osler. Acestea sunt în perfectă stare de funcționare, fiind printre cele mai de succes exemple ale artei tăierii sticlei, după cum a declarat Agenției DHA, Güller Karahüseyin, șefa Direcției Muzeului Palatelor Naționale și Departamentului de Promovare. „Există un motiv pentru care aceste candelabre au supraviețuit timp de 166 de ani. Sunt foarte bine îngrijite. În cadrul Direcției Palatelor Naționale, avem ateliere care repară și întrețin tot felul de artefacte din palate. Atelierul nostru de candelabre cuprinde șase experți. Datorită eforturilor lor, candelabrele continuă să funcționeze„, a mai spus Güller Karahüseyin.

Spectaculoasele corpuri de iluminat au supraviețuit de la domnia sultanului Abdülmecid până în prezent. Este cunoscut faptul că aceste candelabre au fost concepute pentru a fi folosite cu lumânări și apoi au fost adaptate la electricitate.

La momentul construcției sale, în secolul al XIX-lea, Palatul Dolmabahçe era unul dintre cele mai strălucitoare palate din lume și centrul administrativ al Imperiului Otoman târziu. Deși a fost reședința sultanilor în ultimii ani ai Imperiului Otoman, palatul a fost folosit și ca reședință prezidențială de către fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Atatürk, după proclamarea Republicii Turcia în 1923.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.