măsuri plaja

În așteptarea bairamului, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a transmis un mesaj cetățenilor turci, în care spune că după vacanța de Ramadan, măsurile de normalizare se vor lua într-un mod controlat.

„Deși avem o vacanță tristă, din cauza problemelor cauzate de epidemie, sper că ne așteaptă și zile mai bune.”

Președintele turc precizează că măsurile impuse prin lockdown au reprezentat o responsabilitate față de națiunea turcă, pentru ca astfel să fie oprit numărul tot mai mare de noi cazuri de îmbolnăvire, cele de la terapie intensivă, precum și decesele.

„De asemenea, am petrecut luna Ramadanului în mare măsură în umbra restricțiilor. Sper ca după vacanță să luăm măsurile de normalizare într-un mod controlat, ținând astfel epidemia sub control”, a mai spus președintele turc.

Președintele Turciei spune că va continua lupta împotriva pandemiei care afectează întreaga lume, iar pe lângă menținerea la cote înalte a sistemului de sănătate, se vor folosi toate mijloacele și metodele împotriva amenințării epidemiei, în special prin vaccinare.

De asemenea, consecințele economice ale pandemiei reprezintă o prioritate pentru președintele turc.

„Întindem o mână de ajutor cu pachetele de asistență pentru fiecare segment afectat în mod negativ de măsurile epidemice și pentru fiecare cetățean care are probleme. (…) În ciuda acestui fapt, știm că avem cetățeni care au probleme, ale căror venituri scad și locurile lor de muncă sunt perturbate. Sper că le vom rezolva problemele cât mai curând posibil”, a mai spus Recep Tayyip Erdoğan.

Context

Turcia se află în lockdown total, pentru a scădea numărul de infectări cu Covid-19, de joi, 29 aprilie 2021, ora 19, până pe data de 17 mai 2021, ora 5.

În urmă cu doar câteva zile, specialiștii turci din domeniul medical au avertizat că Turcia nu ar trebui să grăbească relaxarea măsurilor după perioada de lockdown, în contextul în care guvernul intenționează să anunțe în zilele următoare un nou calendar pentru normalizare.

Care sunt țările scutite de test PCR din 15 mai

Începând cu data de 15 mai, testul PCR care era obligatoriu pentru pasagerii din străinătate, nu va mai fi solicitat pasagerilor din: Marea Britanie, China, Hong Kong, Taiwan, Australia, Noua Zeelandă, Vietnam, Singapore, Thailanda, Coreea de Sud, Israel, Japonia, Letonia, Luxemburg, Ucraina, Estonia. În perioada următoare, acestor țări probabil li se vor adăuga Ungaria și Serbia, deoarece ministrul turc de externe Mevlut Çavuşoğlu a purtat discuții cu omologii săi din cele două state, pentru recunoașterea certificatelor de vaccinare și ridicarea restricțiilor de călătorie.

Până atunci, pasagerii care vin din străinătate în Turcia sunt obligați să prezinte testul PCR pe care l-au primit cu 72 de ore înainte de intrarea în țară și să completeze, tot cu 72 de ore înainte, formularul de pe site-ul https://register.health.gov.tr (detalii AICI)

Până la sfârșitul lunii mai, în Turcia vor fi vaccinate toate persoanele care vin în contact cu turiștii (angajații din turism – hoteluri, restaurante, șoferii, angajații aeroporturilor, ghizii), după cum a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavușoğlu.

Ca o măsură de siguranță în plus, Turcia oferă turiștilor posibilitatea obținerii unei asigurări de sănătate și de călătorie, special pentru Covid, un proiect aflat sub atentă supraveghere guvernamentală.

Datele la zi

Ieri, 11 mai 2021, Turcia a înregistrat o ușoară creștere a cazurilor, 14.497 de noi îmbolnăviri, comparativ cu cele 13.604 cazuri, din data de 10 mai.

În data de 9 mai, Turcia folosise peste 25 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, astfel 10.627.406 de persoane sunt vaccinate cu ambele doze, iar alte aproape 14.705.449 persoane cu o doză.

harta vaccinare
harta vaccinare

De la începutul campaniei de vaccinare, în 14 ianuarie, în Turcia se folosește vaccinul chinezesc Sinovac, iar din luna aprilie și vaccinul Pfizer / BioNTech.

Pe parcursul lunii mai, autoritățile au anunțat că va începe administrarea celui de-al treilea vaccin, Sputnik V.

Acestea 3 vor fi folosite până în momentul lansării oficiale a vaccinurilor anti-Covid de producție autohtonă, care se află deja în faze avansate de cercetare.