vacanta Turcia

La finalul ședinței de cabinet de astăzi, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a anunțat că vacanța de Kurban Bayram din acest an va dura de vineri, 16 iulie, până luni, 26 iulie. Totodată, acesta a declarat că pe parcursul vacanței trecerile peste podurile de peste Bosfor sunt gratuite.

În cadrul aceleiași ședințe, au fost discutate și aspecte legate de evoluția pandemiei în Turcia, precum și stadiul vaccinării anti-Covid, insistând asupra faptului că cea mai eficientă metodă de protecție împotriva epidemiei este vaccinarea și recomandă ca populația să se vaccineze mai ales în această perioadă, înainte de vacanță, astfel încât locurile aglomerate să nu devină focare de infectare.

Vaccinarea în Turcia

Până astăzi, 12 iulie, în Turcia 37.977.819 persoane au primit o doză de vaccin (aprox. 46%), iar 17.583.567 ambele doze (aprox. 21%).

Măsuri anti-Covid impuse de la 1 iulie 

Reamintim că din data de 1 iulie în Turcia au fost suspendate toate restricțiile de circulație aplicate în cadrul pandemiei de coronavirus, au fost redeschise cinematografele, iar numărul persoanelor care se pot afla atât în spațiile deschise, cât și în cele închise, inclusiv în restaurante și cafenele, nu mai e limitat.

Pentru a gestiona în continuare riscul pe care îl reprezintă epidemia de coronavirus și pentru a menține rata de răspândire a bolii sub control, autoritățile din Turcia insistă pe respectarea regulilor preventive, precum purtatul măștii la exterior și interior, distanțarea socială și spălarea /dezinfectarea mâinilor. 

De asemenea, rămâne interzis fumatul în spațiile publice!

Difuzarea de muzică în spațiile special destinate, inclusiv cele de cazare, se face doar până la miezul nopții.

Măsuri la intrarea în Turcia

Turcia păstrează măsurile de control COVID-19 pentru călătoriile aeriene, terestre și maritime. Pasagerii care sosesc în Turcia sunt în continuare obligați să completeze cu 72 de ore înainte, formularul de pe site-ul https://register.health.gov.tr

La intrarea în Turcia, turiștii vor fi verificați pentru eventuale simptome. Oricine este suspectat că are COVID-19 va fi transportat la un spital pentru examinare sau într-un cămin pentru a se autoizola. Dacă se constată că o persoană de pe o anumită aeronavă / vehicul / navă are COVID-19, formularele de informații completate la sosire vor fi utilizate pentru a identifica alte persoane care au fost în contact cu aceasta, iar ulterior vor fi supuse la izolare / carantină de 14 zile.

La intrarea în Turcia, pasagerilor li se solicită un certificat de vaccinare, mai exact un document emis de autoritățile oficiale ale țării de origine care să ateste că au fost vaccinați cu cel puțin 14 zile înainte de intrare în Turcia și / sau au avut boala și s-au vindecat în ultimele 6 luni.

Dacă pasagerii nu pot depune un certificat de vaccin sau documentele care dovedesc că au suferit de boală în conformitate cu regulile menționate, sunt suficiente depunerea rezultatului negativ al unui test PCR efectuat în termen de 72 de ore înainte de intrarea în Turcia sau rezultatul negativ al testului antigen rapid, făcut cu 48 de ore înainte.