
Au rămas mai puțin de două săptămâni până la cele mai importante alegeri din istoria recentă a Turciei. În urma politicilor din ultimii ani aplicate de AKP- Partidul Justiției și Dezvoltării, formațiune prezidată de Recep Tayyip Erdoğan, peste 200.000 de refugiați sirieni au obținut cetățenia turcă, deci au drept de vot.
Raportat la 64.113.941 de votanți, aceștia nu au un rol semnificativ în determinarea rezultatului alegerilor, dar cu toate acestea prezența lor în Turcia reprezintă una dintre temele majore ale campaniei electorale.
Deși majoritatea sondajelor arată că la alegerile prezidențiale, candidații Recep Tayyip Erdoğan și Kemal Kılıçdaroğlu sunt umăr la umăr în intenția de vot a cetățenilor turci, aceste alegeri par a fi începutul unor schimbări pentru diaspora siriană din Turcia din perspectiva ambelor tabere.
Opoziția refuză politica de susținere a refugiaților
În platforma sa program pentru alegerile din 14 mai, opoziția din Turcia spune că va revizui Acordul de readmisie din 2014 și Reconcilierea din 18 martie 2016, dintre Turcia și Uniunea Europeană. Politicienii opoziției susțin că nu vor mai permite ca Turcia să fie tratată ca o „țară tampon”, că vor accelera procedurile de deportare a imigranților care intră în Turcia fără niciun acord sau acord oficial și că vor încheia acorduri de readmisie cu țările care sunt sursa migrației ilegale.
Liderii opoziției consideră că politica de susținere a refugiaților, prin acordarea cetățeniei turce sirienilor de către actuala putere, a avut drept scop creșterea bazinului electoral. Acesta este principalul motiv pentru care blocul opoziției, numit Alianța Națiunii, a transformat acest subiect în temă de campanie anti-migranți.
Principalul partid de opoziție, CHP (Partidul Popular Republican), acuză faptul că 150.000 de alegători născuți în Siria, Afganistan, Libia, Irak și Iran vor vota pentru prima dată la alegerile din 14 mai, condamnând intrarea necontrolată a refugiaților în Turcia, „ca urmare a politicii ușilor deschise implementată de AKP la granițele noastre”.
De altfel, la mijlocul lunii martie, candidatul opoziției la alegerile prezidențiale, Kemal Kılıçdaroğlu, a declarat că în următorii doi ani de la câștigarea alegerilor va trimite refugiații sirieni în țara lor, vorbind adesea și de normalizarea relațiilor cu președintele sirian Bashar al-Assad. Pentru majoritatea sirienilor din Turcia, acesta ar fi un coșmar, împingându-i astfel pe cei care pot vota să încerce să blocheze un astfel de plan.
Turcia, țara cu cel mai mare număr de refugiați din lume
La sfârșitul anului trecut, Turcia avea cel mai mare număr de refugiați din lume, astfel că numărul total al cetățenilor străini era de 5.239.426 persoane. Dintre aceștia, 3.577.714 sunt cetățeni sirieni sub protecție temporară. Acestora nu li s-a acordat statutul de refugiat complet din cauza unei limitări geografice pe care Turcia a inclus-o în aderarea sa la Convenția Națiunilor Unite privind Refugiații. Cu toate acestea, Turcia este singurul dintre vecinii Siriei care oferă cetățenie sirienilor strămutați în masă.
Trebuie precizat că cei mai mulți sirieni au obținut cetățenia turcă printr-o condiție excepțională prevăzută de legea de obținere a cetățeniei turce, dar sunt și situații în care unii au primit cetățenia prin căsătorie, sau prin investițiile făcute în Turcia,
Cu toate acestea, diaspora siriană din Turcia nu este un monolit. Pe de o parte sunt sirienii care simpatizează actuala putere, deoarece președintele Erdoğan revendică o ideologie islamistă, care promovează moștenirea Imperiului Otoman (inclusiv Siria de astăzi), și, pe de altă parte, sunt cei care nu doresc să se implice în niciun fel în chestiunile politice din Turcia.
Întrucât și actuala putere pare să fi schimbat politica referitoare la migranți, deoarece în ultima perioadă chiar și președitele Erdoğan vorbește mai des decât de obicei de necesitatea unui dialog politic cu guvernul sirian pentru a deschide calea revenirii sirienilor, putem concluziona că siguranța comunității siriene din Turcia a devenit incertă, indiferent de rezultatul alegerilor din data de 14 mai.
Un comentariu la „Turcia: Refugiații, în centrul atenției în campania electorală”
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.