Astăzi de la ora 19, la Centrul Cultural Atatürk din Istanbul, va avea loc deschiderea expoziției „Rădăcini”, semnată de Kira Hagi, fiica lui Gheorghe Hagi, eveniment care face parte din agenda propusă de Institutul Cultural Român de la Istanbul în cadrul „Săptămânii Culturale Românești”.

Expoziția „Rădăcini” a Kirei Hagi este una aparte întrucât reprezintă o simbioză între două arte, pictură și poezie. Tablourile pictate de Kira Hagi intră într-un dialog personal și profund cu poeziile semnate de Ioana Mocanu. Această expoziție este o extensie a seriei anterioare, „Experimentul de dezrădăcinare”, iar lucrările sunt inspirate din diferitele țări în care a trăit, toate fiind realizate în România și, spre deosebire de cele anterioare în care predomină tonurile alb-negru, de această dată lucrările sunt colorate.

Expoziția de pictură „Rădăcini” a pictoriței și actriței Kira Hagi a fost lansată anul trecut la București, la Galeria Senso. Anterior, tânara artistă a fost apreciată pentru expozițiile „Sound of Silence” din București, „Reflections” de la Entree Des Artistes Gallery din France și „Experiment Dezrădăcinare” de la Muzeul Țăranului Român din București.

Săptămâna Culturală Românească la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, împreună cu Ambasada României în Republica Turcia, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe din România și al Ministerului Culturii și Turismului din Republica Turcia organizează în perioada 5-10 septembrie 2023, la prestigiosul centru cultural Atatürk Kültür Merkezi (AKM) din Istanbul, o serie de evenimente culturale sub egida Anului Cultural Dimitrie Cantemir – 2023 și a celebrării celor 145 de ani de relații diplomatice româno-turce, dar și a 90 de ani de la semnarea Tratatului de amiciție, de neagresiune, de arbitraj și conciliațiune între România și Turcia.

Programul „Săptămânii Culturale Românești la Istanbul” cuprinde atât concerte de muzică clasică, rock și folclor românesc, cât și momente literare, proiecții de film, spectacole de teatru pentru copii și expoziții.

În România, anul 2023 a fost instituit ca „An Cultural Dimitrie Cantemir”, pentru celebrarea vieții și operei marelui cărturar român, care a trăit peste 20 de ani la Istanbul, iar reprezentanța Institutului Cultural Român înființată în 2005 la Istanbul îi poartă numele.

Deschiderea oficială va avea loc în data de 5 septembrie, ora 19:00, la Atatürk Kültür Merkezi (AKM) din Istanbul, în prezența oficialilor turci și români, dar și a reprezentanților mediului academic și cultural turc.

Cine este Kira Hagi

Născută în 31 martie 1996 la Barcelona, Kira Hagi este fiica celebrului fotbalist și antrenor român, Gheorghe Hagi și a soției sale, Marilena Hagi. Kira mai are un frate, Ianis Hagi, născut la Istanbul, care este fotbalist în Spania, la Deportivo Alaves.

Kira Hagi a studiat Arta la International British School of Bucharest (IBSB) și a absolvit Adanced Level Art & Design. În ultimul an de Bacalaureat, a început să se formeze cu ajutorul actorului și profesorului Filip Ristovski. La vârsta de 17 ani, Kira Hagi a jucat în filmul ei de debut „București, te iubesc”, lansat în 2014.

Ulterior, Kira Hagi a fost admisă cu bursă la Academia de Film din New York și 3 ani mai târziu și-a dat licența în Acting for Film.

În tot acest timp, Kira Hagi a realizat mai multe picturi, dintre care unele au fost vândute sau expuse în galerii publice și colecții private.

Prima ei apropiere de reflectoarele scenei a fost în piesa de teatru „Fetița cu chibrituri”, după care a jucat la Teatrul de Comedie și la Teatrul Foarte Mic din București.

Conform declarațiilor sale, artista consideră că cea mai creativă perioadă din viața ei a fost cea în care a locuit în Statele Unite ale Americii, deoarece picta zeci de tablouri săptămânal, ceea ce a și ajutat-o să facă față dorului casă și familie.

De ce „Rădăcini”?

„Am plecat din țară cu gândul pe care îl are orice persoană tânără, care visează să reușească acolo unde alții nu îndrăznesc, care crede că “în altă țară” va găsi sensul vieții pe acest pământ, va trăi o poveste ca-n filme (așa cum îmi imaginam eu cu ochii adolescenței protejate de familie).

Patru ani mai târziu, zeci de castinguri neluate, câteva proiecte de scenă în care începusem să prind rădăcini, aplauze la scenă deschisă, noi anturaje, mulți prieteni noi, dar și multe seri de dor, m-au pus în fața unei revelații personale: nu există cu adevărat o dezrădăcinare, pentru că vor rămâne mereu în sol câteva rădăcini care vor profita de prima ocazie și vor prinde din nou viață. M-am întors cu prima ocazie în țară și o parte din rădăcinile noi au rămas peste ocean, dar cu atât mai bine, voi fi mereu “acasă” pe două continente”, spunea Kira Hagi la vernisajul de la Galeria Senso.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.