turism turcia

În Monitorul Oficial din Turcia a fost publicată noul regulament referitor la amenzile care vor fi aplicate celor care își închiriază casele cu ziua, fără să înregistreze legal aceste operațiuni.

Permis special, pentru a închiria locuința în scop turistic

Reprezentanții formelor asociative din turism au cerut sprijinul statului pentru concurența neloială făcută de cei care își închiriază casele în scop turistic. Potrivit noii reglementări, care a fost elaborată imediat după reacția profesioniștilor din industrie, a devenit obligatorie obținerea unui permis de la Ministerul Culturii și Turismului pentru a închiria locuințele turiștilor.

Amenzi mari pentru cei care își închiriază casa turiștilor

Noua legislație prevede ca în cazul în care cineva dorește să își închirieze casa în scop turistic, trebuie să dovedească faptul că vecinii își dau acordul pentru închiriere și să nu permită subînchirirea casei.

Amenzi echivalente cu 3.200 – 320.000 euro

Noul regulament prevede că cei care închiriază locuințe în scop turistic fără autorizație vor fi sancționați cu o amendă administrativă de 100.000 TL (echivalentul a 3.280 euro la cursul zilei) pentru fiecare casă închiriată și vor avea la dispoziție 15 zile pentru a obține un permis. La sfârșitul perioadei de 15 zile, amenda pentru cei care continuă să închirieze în scop turistic fără autorizație va ajunge la 500.000 TL (echivalentul a 16.402 euro la cursul zilei), iar dacă încălcarea persistă, valoarea amenzii ajunge până la 1.000.000 TL (echivalentul 32.804 euro la cursul zilei).

De asemenea, o amendă administrativă de 100.000 TL (echivalentul a 3.280 euro la cursul zilei) se va aplica pentru fiecare situație în care reședința este subînchiriată.

Nici cei care intermediază închirierea caselor fără autorizații în scop turistic nu sunt uitați în regulament. În acest fel, cei care încalcă legea vor fi amendați cu 100.000 TL pentru fiecare contract. În plus, va fi aplicată o amendă administrativă de 1.000.000 TL celor care închiriază aceeași casă de mai mult de 4 ori într-un an de la data primului contract, în ciuda faptului că au de fiecare dată un contract de închiriere pentru mai mult de 100 de zile.

Cum sunt protejați turiștii?

În regulament au fost luate în considerare și chestiuni privind protecția drepturilor turiștilor. Astfel, se va aplica o amendă administrativă de 100.000 TL celor care induc în eroare turistul cu articole, reclame, postere, broșuri, pe rețele de socializare, pagini web și instrumente similare cu privire la locația, calitatea și caracteristicile fizice ale casei închiriate în scop turistic, și cei care alocă utilizatorului locuinţa închiriată în scop turistic pe o perioadă mai scurtă decât perioada specificată în contract.

Se va aplica amendă și în cazul în care se constată că locuința închiriată în scop turistic este folosită contrar ordinii publice, siguranței publice și bunelor moravuri, iar în acest caz toate autorizațiile vor fi anulate.

Cei care au desfășurat activități de închiriere în scop turistic înainte de această reglementare trebuie să se adreseze Ministerului Culturii și Turismului pentru a obține autorizația în termen de o lună. Procesul de eliberare a autorizației va fi finalizat în termen de 3 uni de la data cererii.

În domeniul de aplicare al acestei legi nu sunt incluse închirierile efectuate pentru mai mult de 100 de zile.

Președintele Asociației Hotelierilor și Operatorilor Turistici de la Mediterana (AKTOB) și vicepreședintele Federației Hotelierelor din Turcia (TÜROFED), Kaan Kaşif Kavaloğlu, a declarat pentru Hürriyet că această reglementare legislativă răspunde tuturor cerințelor celor din industria turismului și că astfel închirierile zilnice nu vor mai fi posibile fără supravegherea statului turc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.