Övgün Ahmet Ercan seismolog Turcia

UPDATE, 1 martie

După ce a fost audiat de procurori, cunoscutul seismolog turc, inginer geofician prof. dr. Övgün Ahmet Ercan a fost eliberat din arest, dar este acuzat de săvârșirea infracțiunii de „diseminare publică de informații înșelătoare”. A fost plasat sub control judiciar, cu interdicție de a părăsi țara.

Referitor la acuzații, acesta a declarat: „Îmi pare rău, nu am avut motive ascunse, așa vorbeau acolo. Am aflat că nu este adevărat, așa că apoi am șters postarea”.

***

Celebrul seismolog turc, inginer geoficizian prof. dr. Övgün Ahmet Ercan (75 de ani), a fost reținut în cadrul unei anchete lansate în baza postărilor sale de pe rețelele de socializare.

Procuratura Generală Malatya a declanșat o anchetă împotriva prof. dr. Övgün Ahmet Ercan, sub acuzația de „incitare a publicului la ură și dușmănie”, pentru postările sale de pe rețelele de socializare referitoare la cutremurele din data de 6 februarie din Kahramanmaraș: „Femei neprotejate au fost violate, pentru că militarii nu au sosit în primele două zile”.

În cadrul anchetei, prof. dr. Övgün Ahmet Ercan, a fost reținut la Elazig, la instrucțiunile Parchetului General. Astăzi acesta a investigat câteva clădiri prăbușite în Malatya, iar mâine trebuia să participe în orașul Tunceli la un seminar intitulat „Ce să faci la un cutremur”.

Reacții la reținerea lui Ahmet Ercan

Seismologul prof. dr. Naci Görür: „Sunt trist să aflu că a fost reținut colegul meu, prof.dr. Ahmet Erca . Este trist că un om de știință care încearcă să-și lumineze poporul cu privire la cutremur este tratat așa, iar acest lucru nu se potrivește țării noastre.”

Președintele Partidului Zafer, Ümit Özdağ, a declarat: „Prof. dr. Övgün Ahmet Ercan a fost reținut pentru că a împărtășit pe Twitter evenimentele despre care a auzit în regiune. De ce ar provoca publicul un seismolog în vârstă de 75 de ani? Nu. Dacă nu este corect, spuneți „Domnule, eliminați-l”.”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.