
Multe comunități din Turcia vor sărbători în această noapte sosirea primăverii, prin festivalurile „Hıdırellez” și „Kakava”. Tradițiile folclorice și ritualurile se vor desfășura pe parcursul întregii nopți, până în zori, fiind vorba de obiceiuri și superstiții din Balcani, precum și din unele regiuni din Turcia.
Ce este „Hıdırellez”
„Hıdırellez” este o sărbătoare care celebrează sosirea primăverii, începe în ajunul zilei de 5 mai și se întinde până în ziua următoare, conform calendarului gregorian, în timp ce în calendarul iulian data este 23 aprilie și este sărbătorită ca Ziua Sf. Gheorghe.
„Kakava” este sărbătorit mai ales în comunitățile rome și are loc în fiecare an la Edirne, în Tracia de Est.
Legenda se bazează pe credința folclorică că într-o singură zi pe an se întâlnesc Hızır (Al-Khidr, o figură sfântă asociată cu primăvara și renașterea) și Ilyas (Ilie, despre care se crede că aduce ploaia), prilej cu care dorințele celor merituoși pot fi îndeplinite.
Sărbătoarea „Hıdırellez” este anterioară islamului, așadar nu este o sărbătoare religioasă în sine, ci e vorba de o serie de ritualuri asociate acestei sărbători, adăugată în 2017 pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.
Obiceiul este ca pentru această sărbătoare gospodăria să fie curățată de sus în jos, deoarece se crede că Hızır le îndeplinește dorințele doar celor ale căror case sunt curate. Cu toate acestea, nu trebuie să faci curățenie în casă în ziua de 5 mai și nici să coși nimic. Trebuie ca dimineața să deschizi ferestrele și să respiri aer proaspăt în timp ce începi să-ți stabilești dorințele.
În multe zone rurale, în cursul nopții se vor face focuri de tabără, pentru ca oamenii să sară peste flăcări, cu credința că vor fi iertați pentru greșelile lor, că vor fi sănătoși și prosperi. Altfel spus, e vorba de un simbol al renașterii.
De asemenea, cei care sărbătoresc „Hıdırellez” își pun o dorință pe care o vor nota pe o bucată de hârtie pe care o vor arunca apoi în mare, în speranța că se va împlini.
Trandafirul, simbolul sărbătorii
Un simbol al sărbătorii este trandafirul, un ritual fiind acela de a plasa o fotografie sau o dorință scrisă de un trandafir. De exemplu, dacă cineva dorește o casă, poate să o deseneze pe o hârtie și să așeze hârtia sub un trandafir. Sau, dacă cineva dorește să aibă un copil, poate pune un leagăn în miniatură sub un trandafir. Conform obiceiului, oamenii pot, de asemenea, să aprindă o lumânare și să încercuiască copacul în timp ce se gândesc la dorința pe care o vor îndeplinită. Cei care caută sănătate pot atârna o bucată de îmbrăcăminte pe un copac.
În mediul rural există și obiceiul ca să fie pregătite întruniri ale comunității gen picnic, prilej cu care se pregătesc cazane de orez, fasole sau tocană pentru a le împărți participanților și, de asemenea, vor fi susținute dansuri folclorice tradiționale.
Cum se sărbătorește în Turcia
Edirne
Festivalul „Kakava” este sărbătorit cu fast în orașul Edirne din Turcia, manifestările desfășurându-se pe terenurile de vânătoare construite pentru sultanii otomani. În zonă, mulți oameni își lansează dorințele scrise în apa râului Tunca, în acest an fiind așteptați 100.000 de participanți.
Istanbul
La Istanbul, cartierul Ahırkapı este renumit pentru festivalul de stradă dedicat sărbătorii „Hıdırellez”, cu muzicieni de stradă și oameni care dansează pe străzi. Tot cu acest prilej, în acest an în cartierul Beylikdüzü va avea loc un spectacol susținut Suzan Kardeș, o faimoasă artistă a Turciei.
Izmir
În Izmir, cartierul Bornova prinde viață și capătă o atmosferă de festival de stradă pentru „Kakava”, în timp ce parcul Kültür din Izmir va găzdui, de asemenea, un concert Suzan Kardeș, iar duminică seara, artista va concerta în Piaţa Cumhuriyet din Edirne.