
Rata de infectări cu Covid-19 în Turcia este într-o ușoară creștere în ultimele zile, în ciuda tuturor măsurilor impuse de autorități de la începutul pandemiei de coronavirus.
Măsurile anti-Covid se dovedesc adesea insuficiente, fie că ne referim la obligativitatea purtării măștii în toate spațiile exterioare, la închiderea restaurantelor și a cafenelelor și funcționarea doar în regim de comenzi online, carantinarea populației în weekend.
De altfel, nici controlul codului HES în mall-uri și obiective turistice (codul QR care identifică persoanele infectate cu Covid-19 aflate sub tratament și carantinare), ori obligativitatea testului PCR la intrarea în țară, restricțiile zilnice de circulație pentru tinerii până în 20 de ani și pentru persoanele peste 65 de ani, sau suspendarea activității piscinelor, saunelor, saloanelor de masaj, hamamuri nu au reușit să facă față valului de infectări.
La toate aceste măsuri luate în Turcia încă de la începutul pandemiei, adăugăm și interzicerea fumatului pe străzile din marile orașe, în stațiile de transport în comun, în piețe, la modificarea programului de lucru al firmelor, precum și recomandarea de a renunța la vizitele private.
Trebuie totuși spus că restricțiile au prevăzut și anumite excepții, cum ar fi accesul credincioșilor în moschei, la rugăciune, unele adunări în scop politic, dar și anumite prevederi pentru agenții economici care desfășoară activități de producție. Astfel, în cazul celor din urmă, au apărut adesea cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, mai ales la angajații care luau masa în cantinele acestor unități, acolo unde nu se respectau măsurile anti-Covid, în mod special distanțarea socială.
Măsurile sunt insuficiente?
Răspunsul la această întrebare este legat de contagiozitatea tulpinii de coronavirus din Marea Britanie. Recent, prof.dr. Ateș Kara, membru în Comitetul Științific de pe lângă Ministerul Sănătății, spunea că dacă până acum un bolnav infecta 3 persoane din 10, acum infectează cel puțin 6-7, iar în spațiile închise e recomandat să purtăm două măști de protecție, suprapuse.
Medicii specialiști atrag atenția că parcurgem o perioadă critică a pandemiei și că e necesar să fim extrem de precauți în ceea ce privește relaxarea măsurilor stricte anti-Covid, din cauza nivelului insuficient de vaccinare și implicit a ratelor de imunitate în societate. Mai mult, se arată că actualele mutații ale SARS-COV-2 reprezintă o reală amenințare și că orice retragere a interdicțiilor trebuie făcută în funcție de tabloul celorlalte țări europene, care se confruntă în prezent cu gravitatea acestor mutații.
Principalul risc, spun medicii turci, este creșterea contagiozității, iar consecințele ar putea fi un număr mai mare de spitalizări, precum și ratele de deces crescute la toate grupele de vârstă, dar în special la cei vârstnici sau la cei cu comorbidități. Aceștia mai spun că măsurile anti-Covid nu ar trebui înlăturate brusc, așa cum s-a întâmplat în iunie 2020, ci ar trebui pusă în aplicare o politică de relaxare treptată, care să țină seama de dinamica locală.
Autoritățile vor aplica amenzi
De la începutul pandemiei poliția a patrulat pe străzi, au fost controale și aplicate amenzi atunci când au fost constatate abateri. De exemplu, după reacția publicului referitoare la o petrecere în aer liber într-o stațiune montană de lângă Bursa, Uludağ, la care participanții nu păstrau distanța socială și nu purtau mască, ministerul turc de Interne a închis pentru o perioadă de timp hotelul în care a fost organizată petrecerea.
Ministerul Afacerilor Interne din Turcia a trimis o circulară către cei 81 de guvernatori de provincii, cu privire la măsurile Covid-19 care trebuie aplicate în hotelurile din centrele de schi, prin care este interzisă difuzarea de muzică în restaurante și incinte hoteliere, inclusiv spații deschise, după ora 22.00. De altfel, la doar câteva zile după petrecerea de la Uludağ, 11 angajați ai acelui hotel au fost infectați cu coronavirus, ceea ce a confirmat riscul la care au fost expuși participanții.
Dificultăți economice în pandemie
Cum dificultățile economice cu care se confruntă agenții economici sunt tot mai mari, rata șomajului fiind la cote alarmante, în marile orașe foarte multe afaceri au falimentat. Speranța multora este ca după data de 15 februarie a.c. activitatea agenților economici să revină la normal, prin facilitatea accesului populației în spațiile de alimentație publică pe baza codului HES primit prin intermediul aplicației Hayat Eve Sığar. Reamintim că prin interogarea codului QR, persoanele infectate cu coronavirus pot fi urmărite mai ușor.
Formele asociative ale patronilor de restaurante și cafenele, precum și ale angajaților din domeniu, au propus obținerea unui certificat de funcționare sigură, TSE Covid-19, care să includă măsurile anti-Covid stabilite de Ministerul Sănătății pentru acest sector de activitate, de la curățenie, igienă, siguranță alimentară etc. Cu speranța obținerii aprobării de a-și deschide unitățile de alimentație publică, patronii spun că aceste reguli vor fi respectate la toate nivelurile, de la clienți la valet, de la muncitorii din bucătărie până la chelneri, precum și respectarea distanțării sociale între mese.