mănăstirea Sumela

Istorica mănăstire Sümela din nordul Turciei, în provincia Trabzon, va fi redeschisă duminică vizitatorilor din toată lumea.

Mănăstirea Sümela este absolut impresionantă din punct de vedere arhitectural, fiind situată sub o stâncă masivă, de aproximativ 360 de tone. Lăcașul de cult este unul dintre cele mai importante repere istorice, turistice și religioase ale Turciei, fiind vizitat anual de mii de turiști locali și străin.

Restaurarea a început în 2016

Guvernatorul provinciei Trabzon, İsmail Ustaoğlu, a declarat că mănăstirea a fost închisă de mai multe ori în timpul restaurării începute în februarie 2016. Stâncile masive de pe vârful sitului au forțat autoritățile să ia măsuri suplimentare din cauza eroziunii. 

Pentru a rupe o parte din stâncă, au fost folosiți explozibili, după ce în prealabil alpiniștii instalaseră plase de oțel împotriva căderii bucăților din stâncă. Din noiembrie 2021 au fost în desfășurare lucrări suplimentare pentru a menține roca intactă, folosindu-se țăruși de oțel lungi de câte 16 metri.

De duminică, vizitatorii pot vizita în siguranță toate părțile mănăstirii”, a asigurat guvernatorul provinciei, care spune că se așteaptă la și mai mulți vizitatori, mai ales după suspendarea obligativității portului măștii. 

Totodată, a fost suplimentat și numărul de zboruri către aeroportul Trabzon, inclusiv un zbor din Tel Aviv, care va fi inaugurat luni.

Cunoscută și sub numele de Mănăstirea Fecioarei Maria, lăcașul de cult este situat într-o zonă împădurită de pe versantul Muntelui Karadağ din Maçka – la 300 de metri deasupra Văii Altındere.

Mănăstirea Sümela, pe lista temporară UNESCO 

Mănăstirea Sümela este inclusă pe lista temporară a siturilor din Patrimoniul Mondial UNESCO.

În 15 august 2020, de sărbătoarea Sf. Maria, mănăstirea a fost redeschisă, după o pauză de 88 de ani, pentru practica religioasă cu permisiunea Ministerului Culturii și Turismului din Turcia, dar 5 ani mai târziu, a fost închisă din cauza riscului căderii de pietre și a intrat într-un proces lung de restaurare.

Istoricul mănăstirii

Mănăstirea, construită în numele Fecioarei Maria și cunoscută cu acest nume de către localnici, a fost înființată în secolul al IV-lea d.Hr., după visul a doi călugări pe nume Barnaba și Sofronios, care au venit din Atena și au construit în acest loc o mică biserică. În timpul Imperiului Bizantin, aceasta a fost apoi extinsă într-o mănăstire, având și o bibliotecă impresionantă. Lăcașul de cult a continuat să existe și după ce a fost cucerit Trabzonul de către otomani, ba chiar sultanii au trimis mănăstirii mai multe daruri.

Mănăstirea Sümela, construită într-o peșteră naturală, este datată la mijlocul anilor 1800 și începutul anilor 1900. Conform site-ului oficial, părțile interioare ale peșterii sunt datate din Evul Mediu. În afară de clădirea bisericii, paraclisele și încăperile călugărilor din Mănăstire se întind pe o suprafață foarte mare. De asemenea, există biblioteci unde erau păstrate manuscrise valoroase, pivnițe în care se depozitau alimente, bucătării, divizii folosite ca ayazma (izvorul sfânt al grecilor ortodocși). Fotografiile vechi dovedesc că aceste diviziuni sunt interconectate cu un sistem complex cu scări, balcoane și poduri din lemn. Pe lângă arhitectura Mănăstirii Sümela, care este o comoară culturală importantă care continuă să-și fascineze vizitatorii prin aspectul său, are și o serie de fresce care atrag atenția, cu scene din Biblie. 

Sümela este cea mai cunoscută și mai vizitată dintre mănăstirile din zonă, pe care dacă dacă sunteți un pasionat de istorie și doriți să traversați drumuri abrupte, le puteți vizita. Mănăstirea Kuștul se află pe o stâncă la care este la fel de greu de ajuns. Mănăstirea Vazelon, datată în anul 270, a fost considerată a doua cea mai importantă mănăstire după Sümela și Mănăstirea Kaymakli și se află, de asemenea, în zona Trabzonului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.