aur preț

Presiunea subiectelor actuale din plan geopolitic a determinat creșterea prețului aurului la nivel internațional. Pe piața din Turcia, prețul unui gram de aur s-a apropiat în această dimineață de 800 TL, în urma cotației dolarului în jurul valorii de 13,60 TL. La cotațiile valutare de la această oră, 1 gram de aur costă 797 TL (51,22 euro, respectiv 253,33 lei)

preț aur
preț aur

Context geopolitic

Întâlnirea de ieri dintre președintele francez Emmanuel Macron și președintele rus Vladimir Putin, alături de declarația președintelui american Joe Biden că proiectul legat de Conducta Nord Stream 2 se încheie dacă Rusia ar invada Ucraina, au majorat prețul aurului, care a fost cotat la 1821 dolari americani pe uncie.

Aurul este văzut în continuare ca o investiție sigură, mai ales în contextul în care băncile centrale ale țărilor dezvoltate, în special Banca Centrală a SUA (Fed) duc o luptă aprigă împotriva inflației.

În plus, datele economice ale SUA vor conta și mai mult de joi, când vor fi publicate datele privind inflația din luna ianuarie din SUA, care se pare că indică cea mai rapidă creștere a inflației din 1982. Accelerarea inflației în SUA este unul dintre factorii determinanți ai politicii monetare a Fed.

Potrivit analiştilor, dacă economia globală va mai stagna, iar comerţul internaţional va fi perturbat de actualele tensiuni geopolitice, s-ar putea ca preţul aurului să urce și mai mult.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia