Institutul Național de Statistică din Turcia (TUIK) a anunțat astăzi că inflația anuală a crescut la 48,69%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. În luna decembrie, rata oficială anunțată a fost de 36,08%.

Grupul de Cercetare a Inflației (ENAG), o organizație independentă din Turcia formată din academicieni și economiști, a calculat inflația anuală la 114,87%.

În ianuarie a crescut indicele prețurilor de consum (IPC)

Conform datelor oficiale TUIK, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut în ianuarie cu 11,10% față de luna precedentă.

În ianuarie 2022, din 409 articole incluse în analiză, a scăzut prețul mediu la 38 articole, la 17 articole a rămas neschimbat, iar la 354 de articole a crescut.

Categoriile care au cea mai mare creștere, comparativ cu aceeași lună a anului precedent, au fost transporturile cu 68,89%, alimentele și băuturile nealcoolice cu 55,61% și bunurile de uz casnic cu 54,53%.

În prima lună a anului comparativ cu luna precedentă, decembrie, cea mai mare creștere înregistrată a fost la energie electrică, cu o creștere de 69,97%. Statisticile oficiale mai arată că prețurile la serviciile hoteliere, la restaurante și cafenele au crescut cu 50,40%.

Cifrele care contrazic datele oficiale

Diferențele dintre datele comunicate de Institutul Național de Statistică din Turcia (TUIK) și de Grupul de Cercetare a Inflației (ENAG) sunt foarte mari. ENAG a calculat inflația lunară la 15,5% și inflația anuală la 114,87%. Grupul de Cercetare a Inflației precizează că cea mai rapidă creștere a ratelor inflației în ianuarie 2022 a fost la prețurile locuințelor cu 34,28%.

2 răspunsuri la „Cât e inflația anuală în Turcia?”

  1. […] datelor TUIK, în Turcia inflația anuală la alimente a ajuns în luna ianuarie la 55,6%, iar rata anuală a inflației este de 48,69%. În ultimul an de zile, prețul vinetelor a crescut cu 166%, cartofii cu 123%, castraveții cu […]

  2. […] inflației în lunile decembrie și ianuarie, titrează cunoscuta publicație Sözcü din Turcia.Institutul de Statistică din Turcia (TUIK) a anunțat că în luna decembrie inflația lunară de consum în Turcia a fost de 13,58%. […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending

%d blogeri au apreciat: