Turism Turcia

În această dimineață, au fost publicate detaliile referitoare la normalizarea treptată din Turcia, după lockdown-ul instalat în dat de 29 aprilie.

Principalele trei măsuri se referă la faptul că până la data de 1 iunie, în Turcia se păstrează restricția de circulație între orele 21 și 5 dimineața, în timpul weekend-urilor se va aplica din nou lockdown, iar restaurantele și cafenelele vor vinde doar la pachet sau delivery.

Din păcate, Turcia va încheia lockdown-ul cu aproximativ 11.000 de cazuri de noi infecții, zilnic. Pe 15 mai au fost 11.472 de cazuri, iar ținta pentru o relaxare majoră ar fi fost sub 5.000 de cazuri. Cel mai probabil, de luni urmează doar o normalizare graduală, după cum declara și președintele Erdogan.

Ministerul Afacerilor Interne din Turcia a trimis o nouă circulară către cele 81 de provincii, prin care anunță planul său de normalizare treptată, așa cum de altfel anunțase președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, că măsurile se vor lua într-un mod controlat. Aceste noi prevederi încep de mâine, 17 mai, ora 5 și vor dura până la data de 1 iunie.

Restricții anti-Covid

În timpul săptămânii, se păstrează restricția de circulație între orele 21-5 dimineața, precum și de vineri de la ora 21, până luni la ora 5.

Restaurantele și cafenelele vor servi în sistem la pachet și delivery în timpul săptămânii între orele 7-20 și doar delivery între orele 20-24.

Piețele agroalimentare vor fi deschise în timpul săptămânii între orele 7-19, fără program în weekend.

Mall-urile sunt deschise între orele 10-20 în timpul săptămânii și vor fi închise în weekend.

Magazinele din sectorul comerțului cu amănuntul, cele de îmbrăcăminte, galanterie, sticlărie, feronerie, frizeriile etc. vor putea funcționa doar în timpul săptămânii, între orele 7-20, cu condiția să respecte toate măsurile de combatere a epidemiei stabilite de Ministerul Sănătății.

În weekend, fiind instalat lockdownul, se mențin restricțiile în hypermarketuri la comercializarea produselor electronice, a jucăriilor, articole de papetărie, îmbrăcăminte, alcool, textile pentru casă, accesorii auto și așa mai departe.

Companiile de comerț online și de comenzi alimentare vor putea lucra între orele 07-24, atât în zilele lucrătoare, cât și în weekend.

Până la 1 iunie, rămân închise sălile de sport, băile turcești, saunele, saloanele de masaj, parcurile de distracții și cele tematice, precum și tavernele, pub-urile, locațiile tip narghilea-cafe, cafenelele, cinematografele, internet cafe-urile, sălile de biliard.

Copiilor și adolescenților cu vârsta sub 18 ani, precum și cetățenilor în vârstă de peste 65 de ani, care au primit ambele doze de vaccin, nu vor mai avea alte restricții în afară de cele aplicate întregii populații, dar nu li se va permite să folosească transportul public urban (metrou, metrobus, autobuz, microbuz, microbuz etc.).

Vehiculele de transport public (cu excepția avioanelor), vor putea accepta pasageri cu o rată de 50% din capacitatea de transport.

Persoanele în vârstă de peste 65 de ani care nu sunt vaccinate vor putea ieși doar între orele 10-14 în timpul săptămânii. Nevoile de bază ale cetățenilor din grupele de vârstă avansată, care nu sunt în măsură să își satisfacă nevoile sau care au boli grave, vor fi satisfăcute de grupurile de sprijin social, cu sprijinul autorităților locale.

Restricția vizitatorilor pentru locuri precum aziluri de bătrâni, cămine, centre de reabilitare și cămine pentru copii va continua până la 1 iunie.

Toate tipurile de activități ale organizațiilor nonguvernamentale, sindicatelor, organizațiilor profesionale vor fi amânate până la 1 iunie și se păstrează până la aceeași dată interdicția de a efectua evenimente precum nunți, logodne etc. 

Instituțiile și organizațiile publice vor continua procedurile de lucru flexibile, între orele 10-16.

În zilele de weekend, când va fi aplicat lockdownul, piețele, măcelariile, brutăriile, vor putea funcționa între orele 10-17, cu condiția ca cetățenii să se limiteze la satisfacerea nevoilor lor fără autoturism, cu excepția cetățenilor cu dizabilități până la cel mai apropiat magazin alimentar de reședința lor.

Cum sunt afectați turiștii

Scutirea pentru restricțiile din această perioadă se referă doar la străinii care se află temporar în Turcia, în scop turistic, pentru o perioadă scurtă de timp. 

Străinii care se află în Turcia în afara scopului turistic, inclusiv deținătorii de permise de ședere, persoanele aflate sub statut de protecție temporară sau solicitanții de protecție internațională sunt supuși restricțiilor.

Centrele de divertisment din spațiile de cazare vor fi închise și nu vor fi acceptați clienți în aceste perimetre. În zonele deschise ale facilităților de cazare, activitățile sub formă de divertisment colectiv nu vor fi permise și se va acorda o atenție maximă regulilor de distanțare fizică.

Transportul interurban

În perioada de normalizare treptată, restricțiile de călătorie interurbane vor fi aplicate în continuare. Excepțiile sunt cei care au bilete de avion, tren, autobuz și care necesită deplasare interurbană, fiind necesară scanarea codurilor de pe respectivele bilete. Mobilitatea acestor persoane trebuie să fie în concordanță cu orele de plecare-sosire de pe bilet.

Sunt exceptați de la restricțiile de călătorie interurbană și funcționarii publici desemnați de ministerul sau instituția publică sau organizația respectivă, care călătoresc cu vehicule private sau oficiale, cu condiția să prezinte cartea de identitate a instituției și documentul de atribuire.

Pentru cei care trebuie să ajungă la o înmormântare și este necesar transportul interurban, se va crea un permis de călătorie prin intermediul sistemelor E-Devlet sau ALO 199 ale Ministerului Afacerilor Interne, fără a depune niciun document, ancheta făcându-se automat înainte de eliberarea permisului de călătorie.

De asemenea, vor fi scutiți cei care sunt externați din spital, cei care au o programare la medic făcută înaintea acestei circulare, însoțitorii celor care merg la tratament medical, cei care se întorc la locul de reședintă, cei care susțin examene, care au probleme cu legea.

În continuare vor fi scutite de aceste prevederi firmele și persoanele specificate în anexele anterioare, adică cei care asigură continuitate lanțurilor de producție în fabrici, aprovizionare și logistică, activități medicale,agricultură și silvicultură etc. 

Orice abatere se va sancționa conform circularei nr. 20799 din 14.12.2020, fiind considerată abuz de scutire și va fi supusă sancțiunilor judiciare.

Lista țărilor scutite de test PCR la intrarea în Turcia

Din data de 15 mai, a intrat în vigoare prevederea referitoare la scutirea prezentării la intrarea în Turcia a unui test PCR negativ, pentru cetățenii din: Hong Kong, China, Vietnam, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Regatul Unit, Letonia, Luxemburg, Ucraina și Estonia. Israelul, care se afla în prima formă a documentului publicat de autoritățile din Turcia, a fost eliminat de pe listă.

În acest moment, cu excepția statelor care de astăzi nu vor mai prezenta un test PCR la intrarea în Turcia, pentru restul celor care vor intra în țară rămâne obligatoriu testul negativ PCR, primit cu 72 de ore înainte și, de asemenea, trebuie să completeze, tot cu 72 de ore înainte, formularul de pe site-ul https://register.health.gov.tr (detalii AICI)

Context

Decizia păstrării mai multor măsuri restrictive a fost luată și în baza avertismentului specialiștilor din lumea medicală, care spuneau că nu ar trebui grăbită relaxarea măsurilor, ci mai degrabă ar trebui ca numărul zilnic de infectări să ajungă la 5.000 de cazuri și chiar mai puțin de atât. Aceștia atrăgeau atenția asupra faptului că există riscul ca oamenii „să înceapă călătoriile interurbane, răspândind astfel virusul” și riscând ca numărul cazurilor să urce din nou în doar câteva săptămâni.

Pe 29 aprilie, la instalarea lockdownului total, în Turcia se înregistrau 37.674 de cazuri, din 278.108 teste, iar în data de 15 mai, Turcia a înregistrat 11.472 de cazuri de îmbolnăvire, din 204.637 teste PCR.

Până pe data de 16 mai, Turcia a folosit 25.764.868 de doze de vaccin, 14.943.029 de persoane cu o doză și 10.821.839 cu ambele dozeacum fiind vaccinați cei cu vârsta peste 55 de ani. Campania de vaccinare în Turcia a început în luna ianuarie cu categoria cea mai expusă riscului și complicațiilor, aceea a persoanelor în vârstă, după care au urmat în ordine descrescătoare celelalte categorii de vârstă, precum și anumite categorii profesionale. Cetățenii pot alege ce vaccin ar dori să primească, din cele două folosite în acest moment: Sinovac și Pfizer – BioNtech.

Recent, autoritățile au anunțat că cetățenii turci care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid își vor putea face un „card de identificare a vaccinării”, prin aplicația Hayat Eve Sığar (HES), cu sprijinul E-Nabiz, în coordonarea Ministerului Sănătății din Turcia. Cardul conține numele și prenumele persoanei, data nașterii, codul numeric personal și opțional numărul de pașaport și va putea fi utilizat în toate călătoriile internaționale, oferind astfel posibilitatea ca informațiile privind statutul de vaccinare al unei persoane să poată fi accesat la intrarea în țara respectivă. 

Turcia și Ungaria își vor recunoaște reciproc certificatele de vaccinare pentru o călătorie sigură, a declarat deja ministrul de externe al Ungariei în data de 10 mai. Acest certificat de vaccinare va permite cetățenilor să călătorească între Turcia și Ungaria fără un test PCR negativ. De asemenea, Turcia și Serbia intenționează să ridice restricțiile de călătorie prin recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccin COVID-19.