granița Turcia

De astăzi, a intrat în vigoare prevederea referitoare la scutirea prezentării la intrarea în Turcia a unui test PCR negativ, pentru cetățenii din: Hong Kong, China, Vietnam, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Thailanda, Coreea de Sud, Japonia, Regatul Unit, Letonia, Luxemburg, Ucraina și Estonia. Israelul, care se afla în prima formă a documentului publicat de autoritățile din Turcia, a fost eliminat de pe listă.

Luni se încheie lockdownul în Turcia

Luni, 17 mai, Turcia va încheia lockdown-ul instalat în data de 29 aprilie, însă specialiștii din lumea medicală avertizează că nu ar trebui grăbită relaxarea măsurilor, ci mai degrabă ar trebui ca numărul zilnic de infectări să ajungă la 5.000 de cazuri și chiar mai puțin de atât. Aceștia atrag atenția asupra faptului că există riscul ca oamenii „să înceapă călătoriile interurbane, răspândind astfel virusul” și riscând ca numărul cazurilor să urce din nou în doar câteva săptămâni.

Pe 14 mai, Turcia a înregistrat 11.394 de cazuri de îmbolnăvire, din 203.073 teste PCR, iar în prima zi de lockdown, pe 29 aprilie, erau 37.674 de cazuri, din 278.108 teste. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a transmis în urmă cu două zile un mesaj, în care spune că din data de 17 mai măsurile de normalizare se vor lua într-un mod controlat.

În acest moment, cu excepția statelor care de astăzi nu vor mai prezenta un test PCR la intrarea în Turcia, pentru restul celor care vor intra în țară rămâne obligatoriu testul negativ PCR, primit cu 72 de ore înainte și, de asemenea, trebuie să completeze, tot cu 72 de ore înainte, formularul de pe site-ul https://register.health.gov.tr (detalii AICI)

Va reuși Turcia să revigoreze turismul?

Turcia și-a propus revigorarea turismului în perioada următoare, în contextul în care acesta reprezintă aproximativ 12% din economia țării, motiv pentru care până la sfârșitul lunii mai va vaccina toate persoanele care vin în contact cu turiștii: angajații din turism (hoteluri, restaurante), șoferii, angajații aeroporturilor, ghizii.

Conform unei analize Reuters, înaintea noului lockdown, Turcia estima că 30 de milioane de turiști străini ar putea ajunge în acest an, de două ori mai mulți decât anul trecut. Unii agenți economici din turism nu sunt foarte încrezători pentru perioada următoare și spun că cel puțin până în luna august situația se va remedia mai greu, deoarece decizia de a bloca prin lockdown toată activitatea a fost luată prea târziu și că va fi nevoie de timp pentru ca țările să elimine avertismentele de călătorie. Pe de altă parte, vicepremierul rus, Tatiana Golikova, a declarat săptămâna trecută că operatorii ruși nu ar trebui să vândă excursii nici după data de 1 iunie, cel puțin până când autoritățile ruse nu vor decide în acest sens.

Ca o măsură de siguranță în context pandemic, Turcia oferă posibilitatea obținerii unei asigurări de sănătate și de călătorie, mai multe informații fiind disponibile pe site-ul https://tga.gov.tr/insurance.

În sezonul trecut, cei mai mulți turiști străini în Turcia au venit din Rusia (2.128.758 persoane), Bulgaria (1.242.961 persoane) și Germania (1.118.932 persoane), după care au urmat Ucraina, Marea Britanie, Georgia, Irak, Iran, Franța și Țările de Jos.

Vaccinarea continuă în Turcia

Până pe data de 15 mai, Turcia a folosit 24.724.198 de doze de vaccin, 14.919.686 de persoane cu o doză și 10.804.512 cu ambele doze, acum fiind vaccinați cei cu vârsta peste 55 de ani. Campania de vaccinare în Turcia a început în luna ianuarie cu categoria cea mai expusă riscului și complicațiilor, aceea a persoanelor în vârstă, după care au urmat în ordine descrescătoare celelalte categorii de vârstă, precum și anumite categorii profesionale. Cetățenii pot alege ce vaccin ar dori să primească, din cele două folosite în acest moment: Sinovac și Pfizer – BioNtech.

Recent, autoritățile au anunțat că cetățenii turci care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid își vor putea face un „card de identificare a vaccinării”, prin aplicația Hayat Eve Sığar (HES), a Ministerului Sănătății din Turcia. Cardul conține numele și prenumele persoanei, data nașterii, codul numeric personal și opțional numărul de pașaport și va putea fi utilizat în toate călătoriile internaționale, oferind astfel posibilitatea ca informațiile privind statutul de vaccinare al unei persoane să poată fi accesat la intrarea în țara respectivă.

Turcia și Ungaria își vor recunoaște reciproc certificatele de vaccinare pentru o călătorie sigură, a declarat deja ministrul de externe al Ungariei în data de 10 mai. Acest certificat de vaccinare va permite cetățenilor să călătorească între Turcia și Ungaria fără un test PCR negativ. De asemenea, Turcia și Serbia intenționează să ridice restricțiile de călătorie prin recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccin COVID-19.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024