Nave de război rusești au intrat noaptea trecută în Marea Neagră, prin strâmtoarea Bosfor

Așa cum anunța încă de ieri agenția de presă rusă Interfax, 6 nave de război avansează spre Marea Neagră, pentru un exercițiu militar comun belarus-rus, iar „manevrele au loc pe fundalul unei crize în relațiile dintre Rusia și NATO.”

Astfel, 3 nave de război rusești au tranzitat deja strâmtoarea Bosfor, intrând în Marea Neagră. Este vorba despre navele Korolev, Minsk și Kaliningrad, urmând ca astăzi să treacă navele Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets și Olenegorsky Gornyak.

Mai multe voci susțin că Rusia va desfășura în Marea Neagră un exercițiu de intimidare a țărilor occidentale. Agenția de presă Reuters a comentat că „Turcia, care este membru NATO, ar putea închide legal strâmtoarea navelor rusești dacă Rusia va efectua un atac militar împotriva Ucraina.”

Conveția de la Montreux

În conformitate cu Conveția de la Montreux, Turcia are dreptul de a bloca toate navele de război străine în timpul unui război sau când este amenințată, blocând în același timp navele comerciale ale țărilor cu care Turcia este în război. 

Încercând să medieze între Ucraina și Rusia, președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că se vor lua măsurile necesare în cazul unei posibile invazii a Ucrainei de către Rusia.

%d blogeri au apreciat: