partid IYI

Astăzi a fost raportat un atac armat asupra sediul Partidului IYI din Istanbul, situat în cartierul Zeytinburnu. Din primele indicii, două gloanțe au lovit ferestrele clădirii partidului IYI: un glonț a ajuns la parter, celălalt în sala de conferințe a clădirii.

Anunțul Guvernatorului Istanbulului referitor la atacul armat

Guvernatorul Istanbulului a făcut o declarație cu privire la atacul armat împotriva sediului central al Partidului IYI din Istanbul:

„Astăzi, în jurul orei 11:00, oficialii Direcției Provinciale din Istanbul ai Partidului IYI au raportat că un glonț a lovit clădirea din districtul Zeytinburnu. În urma anunțului, la fața locului au fost trimise imediat echipe de experți ai Departamentului Poliției Provinciale și au fost demarate cercetări.”

Reacții la atacul armat de la Partidul IYI

După finalizarea anchetei poliției, mai mulți politicieni turci au vizitat sediul Partidului IYI din Istanbul, iar alții și-au exprimat în mediul online susținerea față de comunitatea acestei formațiuni politice.

Într-o postare pe Twitter, Buğra Kavuncu, consilier șef pe probleme electorale a Partidului IYI, a scris că „acesta este rezultatul limbajului de ură, al insultelor, al amenințărilor”. Acesta mai spune că cea mai mare problemă a Turciei este mentalitatea care răspândește „acest limbaj al urii”. „În ciuda tuturor, nu ne vom da bătuți”, a mai spus consilier șef al Partidului IYI.

Și președintele Partidului IYI din provincia Istanbul, Coșkun Yıldırım, a declarat: „Nu ne poți speria, nu ne poți intimida, nu ne poți abate de la drumul nostru.” 

Președintele Partidului Viitorului, Ahmet Davutoğlu

Și președintele Partidului Viitorului, Ahmet Davutoğlu (fost prim-ministru al Turciei între 2014-2016, în mandatul de președinte al lui Recep Tayyip Erdoğan, viceprim-ministru, al doilea președinte al AKP – Partidul Justiției și Dezvoltării, după Erdoğan, dar și fost ministru de externe, actualmente unul dintre „cei 6” care formează alianța opoziției din Turcia): „Nu îi puteți speria. Condamn atacul armat asupra sediului central al Partidului IYI din Istanbul. Trimit cele mai bune urări întregii comunități a Partidului IYI și în mod special doamnei președinte, Meral Akșener.”

Purtătorul de cuvânt al partidului CHP (Partidul Popular Republican)

Purtătorul de cuvânt al partidului CHP (Partidul Popular Republican), Faik Öztrak, a declarat: „Au mai rămas 43 de zile până la alegeri. Amenințările și violența sunt din nou în fața noastră. Condamnăm atacul trădător asupra sediului central al Partidului IYI din Istanbul (…) Orice ar face, în dimineața zilei de 15 mai, Alianța Națiunii va câștiga. Al 13-lea președinte al Turciei va fi Kemal Kılıçdaroğlu.

Președintele partidului DEVA, Ali Babacan

Și președintele partidului DEVA, Ali Babacan (fost ministru de externe și ministru al economiei între 2002 și 2015, dar și fost viceprim ministru, actualmente unul dintre „cei 6” care formează alianța opoziției) a distribuit un mesaj cu privire la atacul armat. în care spunea „Cei responsabili pentru atac trebuie găsiți și pedepsiți imediat. Vom continua cu hotărâre să luptăm împotriva violenței”.

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu

Speranța ca cei vinovați să fie rapid prinși a fost exprimată și de actualul primar al Istanbulului, Ekrem İmamoğlu: „Condamn atacul armat asupra președinției provinciale a Partidului IYI din Istanbul. Le transmit prietenilor noștri cele mai bune urări, și subliniez, de asemenea, așteptările noastre ca vinovații să fie aduși în fața justiției cât mai curând posibil.”

Tensiuni între președintele Turciei și președinta Partidului IYI, Meral Akșener

Cu o zi înainte, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a vizat-o în declarațiile sale pe președinta Partidului IYI: „Fiți atenți la numele nostru. Numele meu este Tayyip, numele meu de familie este Erdoğan. Atenție la Erdoğan, atenție la numele Tayyip. Vorbește cu atenție, când vorbești. Nu mă face să mă încurc cu tine”, a spus acesta.

La această amenințare, președintele partidului IYI, Meral Akşener, a declarat ieri: „Nu este prima dată când domnul Erdoğan mă amenință. Nu-mi pasă. Se știe adresa mea, se știe adresa partidului meu. Nu am lua trenul dacă ne-ar fi frică de fier”.

Candidatul la alegerile prezidențiale din partea opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, a declarat: „Persoana care conduce statul ar trebui să fie atentă la limbajul pe care îl folosește. Politica nu se poate face cu amenințări sau șantaj. Mai ales, nu împotriva doamnei Akşener.”

Autorul atacului armat a fost prins

Autorul atacului armat asupra clădirii din Istanbul a Partidului IYI a fost prins în această seară. Ministrul de Interne, Süleyman Soylu, a distribuit vestea pe contul său de Twitter:

„Autorul atacului care a lovit sediul central al Partidului IYI a fost prins. (…). Bazează-te pe statul tău și pe poliție.”

Anchetatorii au stabilit că glonțul care a lovit clădirea Partidului IYI din Istanbul a provenit de la pistolul cu care a tras gardianul unei clădiri învecinate, aflată în construcție, pentru a preveni o tentativă de furt.

Examinarea imaginilor de la camerele video din împrejurimi, arată că paznicul clădirii în construcție, M.E., a tras cu pistolul autorizat pentru a preveni o tentativă de furt și că lovitura a fost accidentală, întrucât hoții au fugit în direcția clădirii Partidului IYI.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.