
Conform unui raport întocmit de Primăria Istanbul, 95% dintre locuitorii metropolei spun că prețul chiriilor este prea mare, iar 72% dintre chiriași au declarat că în perioada pandemiei au avut probleme cu proprietarii caselor. Raportul a dezvăluit încă o dată dimensiunile izbitoare ale crizei locuințelor închiriate din Istanbul.
Potrivit unui sondaj efectuat de Primăria Istanbul în perioada 1-7 septembrie 2021, 95% dintre rezidenții din Istanbul consideră că prețul chiriilor e prea mare. Potrivit cercetării, în ultimul an chiria medie este de 2561 TL și, în consecință, chiriile au crescut cu 66% față de anul trecut. Acesta este motivul pentru care 41% dintre chiriași spun că nu au putut plăti chiria sau au întârziat plata în perioada pandemiei.
Conform datelor Primăriei Istanbul, fondul locativ vacant este ridicat în cartierele Beylikdüzü, Bașakșehir, Küçükçekmece și Bağcılar în partea europeană și Kadıköy, Atașehir, Sancaktepe și Tuzla pe partea anatoliană.
Chiar și în aceste condiții, numărul de case vacante din Istanbul este peste media celorlalte orașe mari din Europa. Acest lucru arată că există de fapt locuințe vacante, dar nu sunt accesibile ca preț tuturor.
Raportul mai arată că la sfârșitul anului 2020, existau aproximativ 6.400.000 de reședințe înregistrate în Istanbul, din care sunt locuite aproximativ 4.400.000.
66% – creșterea chiriilor
În urma cercetărilor efectuate, rezultatele arată că cei care închiriază case în acest an se confruntă cu un preț de închiriere mai mare cu 66,2%, decât cei care au închiriat înainte de 2020.
După creșterea chiriilor, 71,7% dintre chiriași au spus că au avut probleme cu proprietarii lor, iar 81,3% dintre proprietari au declarat, la rândul lor, că au avut probleme cu chiriașii.