Istanbul, Castelul Aydos

Situat în districtul Sultanbeyli din Istanbul, Castelul Aydos a fost redeschis în acest an vizitatorilor după 12 ani de restaurare. Împreună cu pădurea din jurul său, Castelul Aydos ocupă o suprafață de 127.000 m².

Castelul se află în prelungirea de 325 de metri a dealului Aydos și a fost declarat sit arheologic de gradul întâi. Dealul Aydos este situat între districtele Kartal, Pendik, Sultanbeyli și Sancaktepe are o înălțime de 537 m deasupra nivelului mării și este înconjurat de păduri. Acesta este cel mai înalt punct al Istanbulului. (VIDEO)

Locuitorii Istanbulului știu că prima ninsoare a anului se observă întotdeauna pe dealul Aydos, iar temperatura aerului este cu 3 sau 4 grade mai mică decât cea de la nivelul mării.

Un reper al turiștilor care vin la Istanbul, dar mai ales al celor care locuiesc în Sultanbeyli, este „Aydos Ormanı” („Pădurea Sultanului”). Crângul oferă posibilități de relaxare într-un mediu spațios cu poduri din lemn, alături aflându-se un iaz, locuri de joacă pentru copii, unități de gătit ecologic, zone de picnic, o sală de rugăciune, magazine și fântâni arteziene. Din această structură face parte și Biblioteca Cărților Naturii.

Punctul de unde a început cucerirea Istanbulului

Castelul Aydos a fost construit în timpul Imperiului Roman de Răsărit. Numele său la acea vreme era „Aetos” (Αετός), care în limba greacă înseamnă „vultur”. Acest nume a fost păstrat cu modificări foarte minore până în perioada noastră.

Structura castelului Aydos a fost construită în jurul secolelor XI-XII, pe dealul care domină regiunea, dar este totodată considerat ca punctul de unde a început cucerirea Istanbulului.

În secolul al XI-lea, a crescut importanța castelului, măsură ce turcii s-au deplasat spre Constantinopol (Istanbul). Odată cu începerea cruciadelor, turcii au părăsit regiunea, dar în ultima parte a secolului al XIII-lea, luptele au început să reapară din nou în regiune.

Între 1326 și 1328, o mare parte a Peninsulei Kocaeli a intrat sub controlul Imperiului Otoman. În această perioadă, granița dintre cele două state se afla pe linia Aetos-Pentikion (acum Pendik). Conform istoricilor, sultanul Orhan Gazi i-a desemnat pe Abdurrahman Gazi, Akça Koca şi Konur Alp să cucerească castelul. Forțele otomane au reușit să cucerească mai întâi Castelul Semendra (azi Samandıra), apoi au asediat Castelul Aydos. De la zidurile sale exterioare, Castelul Aydos acoperă o suprafață de 26.000 m². Sub conducerea lui Abdurrahman Gazi, care după cucerire s-a stabilit în castel, au fost organizate raiduri în jurul Scutari (astăzi Üsküdar).

Legenda castelului Aydos din Istanbul

Potrivit istoricului otoman Âşıkpaşazâde (1400-1484), reprezentant proeminent al istoriografiei otomane timpurii, înainte de asediul castelului, fiica paznicului a visat un erou chipeș, care o salva dintr-o situație extremă. În timpul asediului, printre otomanii care încercau cucerirea castelului, fata l-a recunoscut pe Abdurrahman Gazi drept eroul visurilor ei. Astfel, i-a trimis un bilet, prin care îi spunea că îi va preda castelul. Noaptea, fata a aruncat un lasou, iar Abdurrahman Gazi l-a apucat și a intrat în castel. După ce acesta a deschis ușa din interior, castelul a intrat sub stăpânire otomană.

Această poveste a fost preluată mai târziu și transmisă în diferite stiluri de către mulți alți scriitori.

Restaurarea Castelului Aydos

În scopul protejării patrimoniului istoric, la inițiativa municipalității Sultanbeyli, în 2010 au început lucrările de restaurare a Castelului Aydos, sub supravegherea instituțiilor de profil. Lucrările au fost finalizate în 2022, iar castelul a fost adăugat patrimoniului mondial pentru turism.

În timpul săpăturilor arheologice, au fost descoperite și rămășițele unei biserici, din perioada bizantină mijlocie. Lucrările arheologice desfășurate în castel au făcut obiectul documentarului „The Door to Istanbul: Aydos”, supravegheat de Halil İnalcık și regizat de Emine Çaykara.

Broșura Castelului Aydos poate fi consultată AICI.

Program de vizitare: 09.00 – 17.00, cu excepția zilei de luni.

Adresa Castelului Aydos: Mehmet Akif Aydos Orman İçi, 34920 Sultanbeyli/İstanbul

Istanbul, Castelul Aydos
Istanbul, Castelul Aydos
Istanbul, Castelul Aydos
Istanbul, Castelul Aydos

Restaurant și cafenea pentru buzunarele tuturor

La o scurtă distanță de castel, primăria districtului Sultanbeyli din Istanbul le oferă vizitatorilor un spațiu special, din categoria „facilităților sociale pentru uz public”. Este vorba de un restaurant, o cafenea și o grădină pentru ceai. Departe de aglomerația orașului, vizitatorii se pot bucura de liniște, în zonele de relaxare interioare și exterioare.

Facilitatea socială și zona de recreere Aydos sunt deschise între orele 9-22, cu excepția zilelor de duminică și luni.

Adresa: Sultanbeyli Aydos Sosyal Tesisleri, Necip Fazıl, Mahallesi, Kuran Kursu Cd. no:242, 34925 Sultanbeyli/İstanbul

*Surse foto: https://aydoskalesi.com.tr/

Istanbul, facilitate socială Aydos
Istanbul, facilitate socială Aydos
Istanbul, facilitate socială Aydos
Istanbul, facilitate socială Aydos

CITEȘTE ȘI: Primăria Istanbul administrează un lanț de 18 restaurante, în cele mai atractive zone ale metropolei

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.