bani salariu minim

Astăzi președintele Erdoğan a anunțat rata de creștere a salariului minim cu aproximativ 30%, până la 5.500 TL net (echivalentul a 315,6 euro la cursul zilei de azi), 6.471 TL brut.

Mărirea cu 50,54% a salariului minim în luna ianuarie, adică 4.253 TL (echivalentul la acea dată a 238,9 euro) s-a dovedit insuficientă, din cauza inflației care a ajuns in Turcia la 73,5%.

Comisia națională de stabilire a salariului minim s-a reunit în perioada 29-30 iunie, la ședințe participând reprezentanți ai sindicatelor, angajatorilor și reprezentanții guvernului. Cifra salariului minim interesează în mod direct 6,5 milioane de angajați, dar creșterea salariului minim afectează rata de creștere pentru aproape toți angajații.

Astfel, s-a făcut o majorare de 1.247 TL la salariul minim, care până azi era de 4.253 TL. Costul total al salariului minim pentru angajator este de 7.603 TL.

Pe de altă parte, conform datelor Türk-İş, în luna iunie limita pentru o familie de 4 persoane a crescut la 6.391 TL, iar pragul sărăciei la 20.818 TL.

Costul unui singur angajat a crescut la 8.313 TL pe lună

Președintele Erdoğan spune că principalele probleme sunt legate de cursul de schimb și inflație, aceasta din urmă fiind problema lumii întregi.

Mai mulți specialiști în economie consideră că noul salariu minim nu ar fi trebuit să fie sub 6.780-7.000 TL (aproximativ 400 euro). Președintele DİSK (Confederația Sindicatelor), Arzu Çerkezoğlu, a specificat: „Când doi oameni lucrează într-o casă, ar trebui să intre cel puțin 20.818 TL (echivalentul a 1.187 euro) pentru luna iunie. În caz contrar, îmbunătățirile parțiale nu vor fi suficiente pentru a compensa pierderile în fața inflației ridicate.”

În plus, specialiștii consideră că în perioade cu inflație atât de mare, „salariul minim ar trebui stabilit de 4 ori pe an”. Cu alte cuvinte, după 3 luni, ar trebui făcută o recalculare ținând cont de inflația anuală.

A crescut și indemnizația de șomaj

Odată cu mărirea salariului minim le economie, a crescut și indemnizația de șomaj, care de astăzi se va încadra între 2.561 TL și 5.123 TL.

Indemnizația de șomaj se calculează ca 40% din câștigul mediu brut zilnic al asiguratului, luând în considerare câștigurile acestuia din ultimele 4 luni. Cuantumul ajutorului de șomaj astfel calculat nu poate depăși 80% din valoarea brută a salariului minim lunar. Indemnizația de șomaj nu este supusă niciunei taxe sau deduceri, cu excepția taxei de timbru.

În Turcia, se acordă indemnizație de șomaj timp de 180 de zile, pentru șomerul asigurat care a lucrat timp de 600 de zile și a plătit prima de asigurare pentru șomaj, 240 de zile pentru șomerul asigurat care a lucrat sub asigurare timp de 900 de zile și a plătit prima de asigurare pentru șomaj, 300 de zile pentru șomerul asigurat care a lucrat timp de 1080 de zile și a plătit prima de asigurare de șomaj.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.