Turcia a mărit salariul minim pe economie cu 50,54%

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat astăzi că începând cu anul 2022, salariul minim în Turcia va fi de 4.253 TL net, ceea ce înseamnă o creștere de 50,54%. De asemenea, au fost eliminate impozitele pe salariul minim. Așadar, de anul viitor, salariul minim brut este de 5005 TL, iar costul angajatorului pentru un salariat va fi de 5.879 TL.

Raportat la cursul valutar al zilei de azi, 16 decembrie 2021 (1 euro = 17,8 TL), salariul minim va fi echivalentul a 238,9 euro.

„După cum se știe, salariul minim al anului următor se stabilește în luna decembrie a fiecărui an, sub supravegherea Ministerului Muncii și Securității Sociale. Creșterea salariului minim, care reprezintă cea mai mare creștere din ultimii 50 de ani, a fost de 50%” , a declarat președintele Erdoğan, care a mai precizat că astfel este pusă în practică hotărârea sa, ca angajații din Turcia să nu fie copleșiți de actualele creșteri de preț.

Președintele Turciei mai spune că e greșit ca să se compare salariile în contextul declinului lirei turcești în raport cu principalele monede, deoarece salariile celor care muncesc în Turcia sunt în lire turcești, nu în dolari, precizând totodată că există niște probleme în acest moment, dar că toate aceste dificultăți vor fi depășite cât mai curând posibil.

„Suntem hotărâți să punem capăt cât mai curând incertitudinii apărute din cauza fluctuațiilor cursului de schimb și a creșterilor exorbitante de preț”, a precizat președintele turc.

Un comentariu

Comentariile sunt închise