greva medici

Marți, 8 februarie, lucrătorii din sectorul medical de stat din Turcia vor intra în grevă de o zi. Acțiunea este inițiată de Asociația Medicală Turcă (TTB) și susținută de organizațiile profesionale din domeniul sănătății.

Greva se va desfășura sub sloganul „Luptăm în continuare până obținem ceea ce este al nostru, de drept”. Prin această grevă, medicii și lucrătorii din domeniul sănătății își propun să atragă atenția asupra soluționării problemelor lor. Principalele revendicări se referă la salarii, condițiile de muncă, adoptarea unei legi eficiente împotriva violenței asupra lucrătorilor din sănătate și pentru includerea Covid-19 în categoria bolilor profesionale. Întregul comunicat poate fi citit AICI.

Organizatorii au anunțat că pe parcursul grevei NU vor fi întrerupte o serie de activități: îngrijirea bolnavilor în regim de urgență, pacienții care fac dializă, urgențele pentru gravide, urgențele pediatrice și cele ale bolnavilor de cancer. De asemenea, nu vor fi sistate serviciile pentru persoanele internate în spital. Vor continua tratamentele, atât în ambulatoriu, cât și cele clinice, ale bolnavilor de Covid-19 sau cei cu suspiciune de infectare.

Context

De la începutul pandemiei în spațiul public din Turcia au fost trase multe semnale de alarmă referitoare la activitatea din sistemul medical de stat, iar din data de 26 ianuarie cadrele medicale au început mai multe acțiuni sub egida „Beyaz Nöbet”.

Pe 4 februarie, managerii și reprezentanții mai multor organizații profesionale au dat o declarație oficială în fața Marii Adunări Naționale a Turciei. Cu acest prilej, președintele TTB, prof. dr. Şebnem Korur Fincancı, a precizat că demersul este susținut de managerii formelor asociative din domeniul medical din toată Turcia, În urma discuțiilor purtate atât cu medicii, cu lucrătorii din domeniul sănătății, cu studenții la medicină, artiști și parlamentari, concluzia este că breasla trebuie să își protejeze valorile și principiile referitoare la medicină, iar acest lucru înseamnă să lupte împreună în greva din 8 februarie.

Revendicările greviștilor din sistemul public de sănătate din Turcia

În data de 4 februarie au fost lansate în spațiul public principalele revendicări, prin care se semnalează că sistemul medial de stat riscă să se prăbușească, deoarece medicii au început să plece din cauza salariilor foarte mici.

Pensia unui medic din sistemul de stat din Turcia este între 2.300 – 4.000 TL (mai mică decât salariul minim pe economie, care este de 4.250 TL), salariul unui medic generalist este de aproximativ 4.900 TL (315 euro, la cursul zilei), salariul unui medic specialist este de 5.800 TL (373 euro, la cursul zilei). Conform datelor din 2020, Turcia ocupă unul dintre ultimele locuri între țările membre OCDE în clasamentul salariilor medicilor specialiști.

În ultimele 20 de luni, 3.000 de medici turci s-au pensionat, ceea ce înseamnă o creștere cu 40% a ratei de pensionare.

Exploatarea forței de muncă din spitalele private

Totodată, în comunicatul Asociației Medicale se mai arată că trebuie stopată exploatarea forței de muncă din spitalele private din Turcia, deoarece majoritatea acestora au devenit carteluri. „Spitalele private cer medicilor să-și înființeze propriile companii, să-și plătească propriile asigurări și să-și facă propria asigurare de răspundere profesională. În acest fel, spitalele private își măresc și mai mult profiturile și ne ignoră drepturile personale„, spun cadrele medicale.

Timpi mari de așteptare pentru programările la medic

De la începutul pandemiei au crescut mult timpii de așteptare pentru programarea unui pacient la medic, prin sistemul digital MHRS. Reprezentanții TBT spun că pacienții nu pot sta la coadă luni de zile și că tocmai de aceea a crescut foarte mult cererea în serviciile de urgență. „O examinare la fiecare 5 minute impusă medicilor/pacienților nu rezolvă această problemă. Această perioadă nu este suficientă pentru examinare, istoricul pacientului sau planificarea tratamentului împreună cu pacientul”, atrag atenția cadrele medicale.

Migrația medicilor în străinătate a crescut de 24 de ori în 10 ani

Un alt semnal de alarmă este legat de numărul medicilor care au migrat în străinătate, care a crescut de 24 de ori în ultimii 10 ani. De exemplu, în doar o lună de zile, 197 de medici au solicitat la Asociația Medicală din Turcia un permis de muncă, adică de peste trei ori numărul cererilor făcute în anul 2012.

Breasla din domeniul medical e nemulțumită și de faptul că „până la vaccinul COVID-19, am pierdut un lucrător din domeniul sănătății la fiecare 30 de minute de la această infecție. Până la 14 septembrie 2020, 14% din cazurile de COVID-19 erau lucrători din domeniul sănătății”, acesta fiind și motivul pentru care COVID-19 ar trebui inclus în Legea privind bolile profesionale.

În încheierea declarației din fața Marii Adunări Naționale, reprezentanții TBT au făcut un apel către toți medicii din Turcia să nu facă nicio programare pentru data de 8 februarie. „Programați serviciile de sănătate în alte zile, astfel încât să nu afecteze pacienții.”

Apel către populație

Nu în ultimul rând, organizatorii grevei au făcut un apel către populație spunând că demersul lor nu este doar pentru medici/lucrători sanitari, ci pentru toți cetățenii, care sunt în situația să aștepte luni de zile o programare la medic în sistemul de stat, iar consultația să dureze doar 5 minute, așa cum este programată digital.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024