Comunitatea creștină ortodoxă din Turcia, compusă în principal din cetățeni greci, armeni și turci a sărbătorit  Paștele. Sute de creștini au venit în noaptea de Înviere la ceremonia care s-a desfășurat în grădina Patriarhiei din Istanbul. Liturghia de la Patriarhia Ortodoxă Greacă Fener a fost condusă de Patriarhul Bartolomeu, care a făcut urări de pace credincioșilor, în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Simțim durerea, ne sfâșie inimile”, a spus patriarhul ecumenic Bartolomeu, conducătorul spiritual de la Istanbul, al celor aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume.

De asemenea, Teodor al II-lea, Patriarhul Ortodox Răsăritean al Alexandriei și al întregii Africii, a declarat: „Deși Dumnezeu a arătat oamenilor calea către pace, ei rămân divizați de vrăjmășii și dispute.”

În noaptea de Înviere a avut loc o slujbă și la Biserica Ortodoxă Antakya din sudul Turciei, în provincia Hatay, una dintre puținele provincii din Anatolia care găzduiește o populație multiconfesională. Totodată, în cartierul Samandağ din Hatay, la Biserica Sf. Ilyas, a fost loc de asemenea o slujbă religioasă.

Comunitatea siriană din Mardin, care a aderat la creştinismul ortodox răsăritean, a marcat Duminica Paştelui la Biserica Mor Şarbel din cartierul Midyat, un loc istoric al comunităţii. După slujbă, credincioșii au făcut schimb de urări de Paște și au împărțit pască și ouă roșii.

În toată această perioadă, au fost ținute slujbe religioase în toate bisericile creștin ortodoxe din Turcia.

De ce au fost sesizate autoritățile de către locuitorii din Bodrum

Artificiile lansate cu prilejul Paștelui din cele trei insule grecești vecine Bodrumului (Kos, Kalimnos și Leros) au alertat, la fel ca în fiecare an, locuitorii peninsulei. Sute de oameni din cartierele Turgutreis, Yalıkavak, Akyarlar, Ortakent, Bitez, Gumbet și din centrul orașului din Bodrum au alertat municipalitatea și forțele de securitate, conform publicației Anter Haber.

Municipalitatea Bodrum a adus precizări pe rețelele sociale, liniștind populația asupra acestui fapt, că nu sunt explozii și că nu există niciun motiv de îngrijorare.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trending

%d blogeri au apreciat: