bodrum case

Înconjurate de flori de bougainvillea, casele de un alb imaculat din paradisul turismului din Turcia, Bodrum, îi fascinează mereu pe cei care le văd pentru prima oară.

Mii de turiști fac fotografii în fața caselor albe cu ferestre albastre, decorate cu bougainvillea, busuioc și mărgele de deochi (o amuletă numită în limba turcă „nazar boncuğu”, fiind cunoscută și ca „ochiul turcesc” sau „ochiul albastru”).

Arhitectura mediteraneană a caselor din Bodrum

Spre deosebire de alte orașe din Turcia, Bodrum este construit pe orizontală, nu pe verticală, datorită planurilor urbanistice.

Toate casele din Bodrum sunt ca niște cubulețe de zahăr de un alb imaculat, multe din ele au uși și ferestre albastre și niciuna nu are acoperișul standard, așa cum îl știm cu toții. Culoarea albă a caselor și lipsa acoperișului sunt explicate prin faptul că astfel se creează un mediu mai răcoros. De altfel, din cele mai vechi timpuri în arhitectura mediteraneană, culorile albastru și alb sunt preferate de localnici, deoarece se spune că resping scorpionii.

Aceste case tradiționale, cu geamuri și uși vopsite în albastru sunt frecvent amplasate în zonele rurale ale peninsulei, cum ar fi Çırkan, Dağbelen, Gürece, İslamhaneleri, Dereköy, Sandima etc.

Tipuri de arhitectură în Bodrum

Când arhitectura încă nu era dezvoltată în Bodrum, conform planurilor de dezvoltare urbanistică din 1974, sunt permise doar construcțiile P+2, iar această tradiție a supraviețuit până în zilele noastre. Deoarece în urmă cu câțiva ani niște investitori din domeniul imobiliar au ridicat clădiri cu mai mult de două etaje, în instanță a fost stabilit că toate clădirile nou construite vor continua să fie limitate la 2 etaje.
Motivația a fost aceea că arhitectura Bodrumului este foarte importantă pentru regiunea Mării Egee. Acest tip de construcție, care este prezentată ca exemplu de toată lumea, este acum limitată la 2 etaje și 6,5 metri înălțime.

Casele vechi, din piatră

Casele mai vechi din Bodrum au pereții cu o grosime de 60-70 cm, iar pe ambele părți sunt așezate pietre. Pereții sunt construiți cu moloz gros, pentru a asigura o izolație adecvată climei din Bodrum.
Pe tencuiala exterioară se aplică întotdeauna var alb, iar acest proces se repetă anual. Motivul folosirii varului este acela de a menține casele mai răcoroase vara din cauza climei calde și de a ține departe de case dăunători precum șerpii și scorpionii, deoarece acestora nu le place mirosul de var.

În această tipologie a caselor de piatră din Bodrum, în formă de prismă, se identifică mai multe tipuri de arhitectură.

Pe de o parte, cele mai multe case din Bodrum au spațiile de dormit la etaj, iar la parter este livingul. În interiorul casei nu există mulți pereți despărțitori, ceea ce oferă spațialitate.

Un alt tip de casă este cea în care la intrarea în casă, o cameră e la stânga, una la dreapta, iar în față sunt scările care duc la etaj.

Casele tip turn sunt de obicei clădiri istorice foarte vechi, construite în scop de apărare. Aceste case, care au o arhitectură foarte solidă, sunt în formă pătrată și au un vârf ascuțit.

Un comentariu la „De ce toate casele din Bodrum sunt albe? (Galerie Foto)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.