îmbrăcăminte încălțăminte pexels-photo-298863 haine pantofi

Inflația ridicată și perturbările pieței valutare din Turcia afectează și piața articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte. Ca un prim efect, datorită scăderii puterii de cumpărare, cererea de pantofi s-a mutat către produsele din materiale sintetice, la prețuri mult mai accesibile, față de articolele din piele. În ceea ce privește sectorul de îmbrăcăminte, nici aici lucrurile nu stau mai bine, cele mai multe companii raportând că 60% din vânzări sunt către turiști.

La îmbrăcăminte, scumpirile vor depăși 100%

Acesta este motivul pentru care în sezonul de toamnă sunt estimate scumpiri la încălțăminte de cel puțin 30%, iar la îmbrăcăminte vor depăși 100%.

Președintele Asociației producătorilor de pantofi din Turcia, Berke İçten, spune că deși rata inflației este de peste 70%, scumpirea prețurilor la pantofi va fi de 25-30%. „Odată cu lansarea produselor de iarnă, se va simți o creștere a prețurilor în septembrie-octombrie”.

La toamnă, scumpiri de 30%

E important de reținut că în prima etapă scumpirile vor fi la toamnă de 30%, dar rata anuală de creștere va depăși 70%. Totodată, Berke İçten a mai explicat că acest an a început promițător, în special pentru export, însă din cauza scăderii puterii de cumpărare a cetățenilor, cererea s-a mutat către produse mai economice.

„Nu există o scădere a vânzărilor, dar calitatea produsului achiziționat s-a schimbat. Anul acesta, se înregistrează o creștere a cererii de pantofi din materiale textile și sintetice, care sunt mai economice, comparativ cu pantofii din piele de calitate care sunt mai scumpi.” Berke İçten mai spune că din totalul vânzărilor de anul trecut, ponderea vânzării pantofilor din piele a fost de 18%, însă în acest an a scăzut la 15%. Acesta a mai spus pentru publicația Sözcü că aceasta este o tendință la nivel mondial, nu numai în Turcia.

Sinan Öncel, președintele unei forme asociative a brandurilor (BMD), spune că ratele anuale de creștere a prețurilor au ajuns deja la 80% și că nu ar fi surprinzător dacă în lunile de iarnă creșterile de preț ar depăși 100% și ar ajunge la 130%. Acesta mai spune că e o perioadă dificilă, deoarece există o creștere și din cauza cursului de schimb valutar. Deși e de așteptat o scădere a prețului materiilor prime, creștea prețului la energie va determina creșterile tuturor costurilor de producție, situație care se va reflecta în prețurile produselor finale.

Scădere a vânzărilor cu 10-20%

Ramazan Kaya, președintele Asociației producătorilor de îmbrăcăminte din Turcia (TGSD) a explicat că prețurile articolelor de îmbrăcăminte s-au dublat în ultimul an și, ca urmare, au înregistrat o scădere anuală a vânzărilor între 10 – 20%.

Cu toate acestea, în timp ce puterea de cumpărare a cetățenilor scade de la o zi la alta, cresc vânzările către turiști, situație care îngrijorează companiile turcești. Cele mai multe firme luptă în mod constant împotriva nerentabilității, riscând falimentul dacă accesul la finanțare nu va mai fi îndeplinit. Ramazan Kaya spune că în acest moment companiile au nevoie de finanțare pe termen mediu și lung, aceasta fiind cea mai mare problemă în perioada următoare, pe lângă costurile de producție. „Dacă această problemă continuă, atunci ne putem confrunta cu închideri de companii.”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.