Efectele războiului din Ucraina se resimt tot mai mult în piața alimentară mondială, iar cea mai importantă pare a fi în aceste zile criza de ulei de floarea soarelui.

Ulei de floarea soarelui din Rusia

Turcia a comandat deja din Rusia 28.000 de tone de ulei de floarea soarelui. Potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din Turcia, cele 28.000 de tone de ulei de floarea soarelui vor fi aduse de 6 nave din porturile de la Marea Azov. În acest moment, 3 nave au ajuns în strâmtoarea Bosfor, iar alte 3 nave sunt pe drum. Trecerea navelor prin Bosfor se face sub coordonarea Centrului de Servicii de Trafic Nave din Istanbul al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Direcția Generală pentru Siguranța de Coastă.

Efectele războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina amenință producția mondială de cereale, furnizarea de uleiuri comestibile și exportul de îngrășăminte, cu o creștere fulminantă a prețurilor mărfurilor. Mai multe țări din Europa au interzis deja exporturile, pentru a-și face stocuri pentru piața internă.

La începutul lunii martie, Asociaţia europeană a industriei uleiurilor vegetale (FEDIOL) avertiza că războiul din Ucraina blochează exporturile de la furnizorul cheie, Ucraina.

Aproximativ 35%-45% din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Europa vine din Ucraina şi se estimează că stocurile disponibile în UE acoperă doar patru-şase săptămâni. 

„Dincolo de această perioadă, este posibil ca lipsa seminţelor de floarea soarelui şi alternativele limitate să ducă la un deficit de ulei de seminţe de floarea soarelui îmbuteliate/rafinate pe piaţa europeană, care va fi resimţit de consumatori“, precizează FEDIOL, care arată că 80% din exporturile globale de seminţe de floarea soarelui vin din Rusia şi Ucraina.

Criza îngrășămintelor

La nivel european, la fel de mult este afectată și piața cerealelor, după ce Ucraina a anunțat că a interzis exporturile pentru o gamă largă de produse agricole. Totodată, o altă problemă majoră pentru fermieri, a căror activitate este grav afectată deja de scumpirea prețurilor combustibililor, este accesul la îngrășăminte, Rusia fiind până acum unul dintre pilonii pieței de îngrășăminte la nivel mondial.

Prețurile mondiale la alimente au crescut la un nivel record în februarie, înregistrând o creștere anuală de 20,7%, potrivit FAO.