ulei măsline

În acest sezon, exporturile de măsline din Turcia au atins cea mai mare cifră din istorie: 110.000 tone. Comparativ cu sezonul precedent, exporturile au crescut cu 24%, dar suma în valută obținută a crescut doar cu 15%.

Sezonul de export de măsline, 2021-2022, s-a încheiat în data de 30 septembrie 2022, conform Asociației Exportatorilor din Marea Egee (BEI), citată de Bazar Times.

Exportul de măsline negre a crescut cu 19% față de sezonul precedent și a ajuns la 80.000 de tone, după cum a declarat președintele Asociației Exportatorilor de Măsline și Ulei de Măsline de la Marea Egee, Davut Er.

În acest sezon a crescut foarte mult exportul de măsline verzi, de la 21.000 de tone sezonul trecut, la 30 de mii de tone în acest sezon. Veniturile din exportul de măsline verzi au crescut cu 35%, până la 48 de milioane de dolari.

A crescut și exportul de ulei de măsline

Tot în acest sezon, în Turcia a crescut exportul de ulei de măsline, de la 40.000 de tone la 52.000 de tone. Astfel, suma a ajuns la 180 de milioane de dolari, cu o creștere de 44%. Prețul mediu de export a crescut de la 3,03 dolari americani la 3,44 dolari americani.

Exporturile de tescovină au ajuns la 22 de milioane de dolari, cu o creștere de 168%.

Exporturile totale ale industriei de prelucrare a măslinelor au crescut cu 32% de la 282 milioane dolari americani la 373 milioane dolari.

În total, exporturile au ajuns la 400 de milioane de dolari, a declarat președintele Asociației Exportatorilor de Măsline și Ulei de Măsline de la Marea Egee, Davut Er.

Ținta este de 500 de milioane de dolari

Dacă vor fi bune condițiile meteo, președintele Asociației Exportatorilor de Măsline și Ulei de Măsline de la Marea Egee, Davut Er, se așteaptă la o recoltă mai bună atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ față de anul trecut.

Trebuie adăugat că există previziuni că, din cauza încălzirii globale, producțiile de măsline vor fi scăzute în Spania și Italia, astfel că Turcia ar putea încasa sezonul viitor 500 de milioane de dolari din exporturile de măsline.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.