Ce trebuie să știi despre Ramazan Bayram, sărbătoarea dulciurilor

În acest an, postul de Ramazan va fi sărbătorit de luni, 2 mai, cu cele trei zile de Eid al-Fitr, care în limba turcă este denumit colocvial Şeker Bayram, sau sărbătoarea dulciurilor.

Sărbătoarea religioasă ține 3 zile, așadar se încheie miercuri, 4 mai. În calendarul islamic, cea mai lungă sărbătoare este Kurban Bayram, care ține 4 zile, aceasta fiind Sărbătoarea Sacrificiului (în arabă: Eid-al Adha) și care va avea loc în acest an în perioada 9 – 12 iulie.

Ramadan Bayram este sărbătoarea preferată a multor turci, deoarece marchează sfârșitul postului de Ramadan, care durează o lună, dar este și o sărbătoare cu multe tradiții, cum ar fi vizitarea și primirea oaspeților, oferirea de cadouri și servirea unor preparate dulci. 

Deși sărbătoarea oficială începe luni, ajunul sărbătorii este denumit în turcă „arefe”, o zi în care sunt pregătite locuințele pentru a primi oaspeți. Dacă ajunul cade într-o zi lucrătoare, în instituțiile publice programul este scurt. În următoarele 2 zile multe instituții publice sunt închise, iar în prima zi de sărbătoare de obicei muzeele sunt închise până la ora 13.

Cu prilejul Ramazan Bayramului, vor fi oferite gratuit și o serie de servicii de transport în comun în Istanbul, nu se vor percepe taxe pentru trecerea podurilor „15 Temmuz Şehitler”și „Fatih Sultan Mehmet”. Rețineți însă că la trecerea podurilor „Yavuz Sultan Selim”, „Çanakkale 1915” și „Osmangazi” se vor percepe taxe.

Una dintre tradițiile de Ramazan Bayram este vizitarea familiei, prietenilor şi vecinilor. De obicei, în prima zi de sărbătoare, generația tânără vizitează casele bătrânilor familiei, prilej cu care membrii mai tineri ai familiei se vor înclina pentru a săruta mâinile bătrânilor (bărbat și femeie) și apoi vor atinge mâna bătrânului de frunte. Membrul în vârstă al familiei poate să ofere un cadou în bani, plasat într-un săculeț minuscul, cusut special pentru această ocazie. Toată lumea este binevenită la masă, fie că e invitată sau nu, iar cei mai puțin norocoși sunt considerați „oaspeți ai lui Dumnezeu”. 

În zilele noastre, copiii obișnuiesc să bată la ușile vecinilor pentru bomboane.

În timp ce în mod tradițional, părinții vor cumpăra hăinuțe noi pentru copiii dintr-o familie, există și alte tipuri de cadouri care pot fi oferite atunci când își vizitează prietenii, vecinii și familia extinsă. De la baklava, la delicii turcești, ciocolată și bomboane, fiecare reprezintă un cadou bun pentru Ramazan Bayram.

IYI BAYRAMLAR!