Ramazan Bayram

Sărbătoarea Eid al-Fitr este denumită colocvial în limba turcă „Şeker Bayrami”, sau sărbătoarea dulciurilor. Sărbătoarea religioasă ține 3 zile. 

În calendarul islamic, cea mai lungă sărbătoare este Kurban Bayram, care ține 4 zile, aceasta fiind Sărbătoarea Sacrificiului (în arabă: Eid-al Adha).

Ramadan Bayram este sărbătoarea preferată a multor turci, deoarece marchează sfârșitul postului de Ramadan, care durează o lună, dar este și o sărbătoare cu multe tradiții, cum ar fi vizitarea și primirea oaspeților, oferirea de cadouri și servirea unor preparate dulci. 

Ajunul sărbătorii este denumit în turcă „arife”, o zi în care sunt pregătite locuințele pentru a primi oaspeți. Când ajunul cade într-o zi lucrătoare, în instituțiile publice programul este scurt. În funcție de cum se poziționează perioada de bayram în calendarul anual, adesea în primele două zile de sărbătoare multe instituții publice sunt închise, iar în prima zi de sărbătoare unele muzee sunt închise până la ora 13.

Tradiții de Ramazan Bayram

Una dintre tradițiile de Ramazan Bayram este vizitarea familiei, prietenilor şi vecinilor. 

De obicei, în prima zi de sărbătoare, generația tânără vizitează casele bătrânilor familiei, prilej cu care membrii mai tineri ai familiei se vor înclina pentru a săruta mâinile bătrânilor (bărbat și femeie) și apoi vor atinge mâna bătrânului de frunte. 

Membrul în vârstă al familiei poate să ofere un cadou în bani, plasat într-un săculeț minuscul, cusut special pentru această ocazie. Toată lumea este binevenită la masă, fie că e invitată sau nu, iar cei mai puțin norocoși sunt considerați „oaspeți ai lui Dumnezeu”. 

În zilele noastre, copiii obișnuiesc să bată la ușile vecinilor pentru bomboane.

În timp ce în mod tradițional, părinții vor cumpăra hăinuțe noi pentru copiii dintr-o familie, există și alte tipuri de cadouri care pot fi oferite atunci când își vizitează prietenii, vecinii și familia extinsă. De la baklava, la delicii turcești, ciocolată și bomboane, fiecare reprezintă un cadou bun pentru Ramazan Bayram.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să știi despre Ramadan, luna sfântă din islam

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.