Moschee musulmani ramadan

„Ramadanul”, cunoscut în Turcia și ca „Ramazan”, este luna sfântă a islamului, deoarece se crede că atunci a fost dezvăluit Coranul profetului Mahomed. Credincioşii de confesiune islamică au intrat în postul de primenire spirituală, morală şi trupească a celei de-a noua luni a anului islamic, considerată cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani.

Calendarul islamic se bazează pe cicluri lunare, nu pe calendarul gregorian, motiv pentru care data exactă a Ramazanului se schimbă în fiecare an. Postul este unul dintre cei cinci piloni de bază ai credinței musulmane, fiind destinat să aducă musulmanii mai aproape de Allah și să îi învețe despre răbdare, spiritualitate și smerenie.

Ce înseamnă Iftar și Sahur

Potrivit tradiţiei şi preceptelor religioase, postul negru şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cine colective, numite IFTAR, pe care musulmanii înstăriţi le împart cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuţii sau pelerinii.

În aceeaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor, numită SAHUR, este luată în familie. Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte, ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite mukabelle, începând în fiecare dimineaţă cu citirea Coranului, urmată de predici obligatorii ale imamilor.

La aceste slujbe pot participa şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate.

Ce înseamnă postul la musulmani

Postul îi învață pe musulmani să practice autodisciplina, autocontrolul, sacrificiul și empatia, încurajează acțiuni de generozitate și caritate. Postul înseamnă ca nimic să nu atingă și să treacă de buze, dinainte de răsăritul soarelui, de la prima chemare la rugăciune și până la apus. Nu este permisă mâncarea, băutura, tutunul, guma de mestecat sau orice altceva, fiind scutiți de post copiii până la vârsta pubertății, femeile însărcinate, călătorii, bătrânii și persoanele care suferă de boli cronice.

Regulile postului

În timpul Ramadanului, musulmanii se trezesc cu mult înainte de zori pentru a mânca. În unele orașe, pe străzi sunt toboșari pentru a-i ajuta pe credincioși care postesc să se trezească la timp pentru a mânca înainte de începerea postului.

Această masă din zorii zilei (SAHUR), este una dintre cele mai importante mese din timpul Ramadanului, deoarece mâncarea trebuie să dea o senzație de sațietate care să dureze până la apusul soarelui, ceea ce înseamnă că trebuie să mănânci multe alimente bogate în proteine și să bei cât mai multă apă posibil, deoarece până la apus nu mai poți mânca sau bea nimic.

Ziua de post se termină la apus, minutul exact fiind diferit de la un oraș la altul. Mai exact, momentul în care e permis să mănânci este semnalat de al patrulea apel la rugăciune. La masa de seară (IFTAR), persoanele care au postit pot începe cu o gustare ușoară, de obicei cu o pâine cu specific pentru Ramadan, e vorba de pide, precum și cu legume murate, măsline, dar mai ales cu preparate specifice pentru această lună de post.

Chiar dacă nu toți turcii postesc, trebuie să fim atenți și înțelegători cu cei care o fac, să evităm să mâncăm în public, mai ales în zonele rurale. Este politicos să saluți oamenii care postesc spunând „Hayırlı Ramazanlar”, în traducere „Să ai un Ramazan binecuvântat”.

Ce este Noaptea Sfântă

Cea de-a 27-a noapte a lunii Ramadan este „Noaptea Sfântă” sau „Kadir Gecesi”, cea mai importantă noapte pentru musulmani, fiind noaptea în care se crede că primele versete ale Coranului au fost revelate profetului Mahomed la Mecca, în anul 610, după Hristos. Se spune că în această noapte Porțile Raiului sunt deschise și că îngerii umblă pe pământ, fiind o noapte a iertării, în care faptele bune săvârșite sunt foarte bine primite.

Sfârșitul Ramazanului este sărbătorit cu „Eid al-Fitr” cunoscută și sub numele de Ramazan Bayramı, sau Șeker Bayramı, care începe în ultima zi a Ramazanului și sărbătorește încheierea lunii sfinte a postului.

Un comentariu la „Ce trebuie să știi despre Ramadan, luna sfântă din islam

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.