Plaja Istanbul, Solar Beach

Cei care doresc să meargă la plajă în provincia Istanbul pot alege fie una dintre locațiile amenajate de Primăria Metropolitană Istanbul, fie una dintre cele administrate de companii private în Șile, Sarıyer, Büyükçekmece, Bakırköy, Adalar ori Silivri. Costurile diferă de la un district la altul, iar în multe cazuri taxele de acces includ șezlonguri, umbrele sau parcarea. De asemenea, tarifele sunt diferite pentru zilele lucrătoare, comparativ cu cele de la sfârșitul săptămânii și variază între 150-400 TL de persoană în timpul săptămânii, iar în weekend ajung la 450-600 TL, de exemplu în Heybeliada și Büyükada.

Primăria Metropolitană Istanbul oferă zilnic oportunități de vacanță pentru locuitorii metropolei, iar dintre acestea cele mai cunoscute sunt în partea europeană pe plajele Güneș și Menekşe, iar în partea asiatică în locațiile Caddebostan 1-2-3.

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice spune că în provincia Istanbul există 90 de zone de înot, dintre care una este o plajă cu „blue flag” (steag albastru), cea din Șile. De cealaltă parte, Primăria Metropolitană Istanbul oferă servicii pe 52 de plaje din Istanbul, pentru care a apus la dispoziție 670 de salvamari. Pe site-ul Direcției Generale de Sănătate Publică, afiliată Ministerului Sănătății din Turcia, se arată că în Istanbul sunt în total 112 puncte de înot.

1. Plaja Uzunya, Kilyos

Situată la aproximativ 38 de kilometri de Istanbul (Hagia Sophia), această plajă publică este una dintre locațiile preferate de istanbulezi, pe partea europeană a Istanbulului, Uzunya Kilyos. Aici este un loc în care turiștii și locuitorii se pot bucura de plajă la Marea Neagră. În zonă se află și un restaurant cu preparate din pește și există, de asemenea, parcare și un spațiu pentru picnic.

Istanbul, plaja Uzunya, Kilyos
Istanbul, plaja Uzunya, Kilyos

2. Plaja Tırmata, Kilyos

Un alt loc pentru cei care iubesc soarele și marea în provincia Istanbul este și plaja Tırmata din Kilyos, situată tot la Marea Neagră. Plaja se află la aproximativ 38 de kilometri distanță de Istanbul (Hagia Sophia). În această zonă parcarea este gratuită, iar în apropierea mării există un restaurant cu produse pescărești.

Plaja Tırmata a fost inaugurată în 2009, are o terasă foarte mare, o suprafață impresionantă pentru șezlonguri, un restaurant cu o capacitate de 400 de persoane, o cafenea și o școală de surf. În zilele lucrătoare, taxa de acces este de 280 TL de persoană și de 390 TL în weekend, copiii cu vârsta până în 6 ani au acces gratuit, iar taxa pentru copiii cu vârsta între 7-12 ani este de 180 TL. Nu există taxe suplimentare pentru șezlong, umbrelă, duș, toaletă, parcare pe plajă. La intrare se efectuează un control de securitate, dar și pentru alimente și băuturi.

Există un serviciu zilnic de transfer de la stația de metrou Haciosman la plaja Tırmata, cu plecare din Haciosman la ora 10.00 și din Tırmata la 18:15. Taxa de serviciu este de 60 TL de persoană, dus și 100 TL pentru călătoria dus-întors.

Istanbul, plaja Tirmata, Kilyos
Istanbul, plaja Tirmata, Kilyos

3. Million Beach, Kilyos

Tot în Kilyos, se află și plaja și restaurantul „Million Beach”, într-un golf frumos, cu marea curată. Aici au loc frecvent evenimente și concerte, locul fiind deschis pe parcursul întregului an. Plaja se află la aproximativ 34 de kilometri de Istanbul (Hagia Sophia).

Istanbul, plaja Millyon Beach, Kilyos
Istanbul, plaja Millyon Beach, Kilyos

4. Solar Beach, Kilyos

Inaugurată în 2002, Solar Beach este cea mai mare plajă privată din Turcia, cu o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați. Cu infrastructura extinsă, zone de parcare, scene pentru concerte și spectacole, activități de zi și de noapte pe tot parcursul sezonului estival, Solar Beach este indispensabilă pentru Istanbul în lunile de vară.

Astfel, Kilyos Solar Beach oferă istanbulezilor confortul unui sat de vacanță cu plaja sa unică, cu o lungime de 1 kilometru, restaurante, baruri și multe petreceri.

Plaja Istanbul, Solar Beach
Istanbul, Solar Beach

5. Plaja Kilyos Burç

Și pe plaja Kilyos Burç, situată la 41 de kilometri de Istanbul (Hagia Sophia), au loc multe evenimente. Amplasată în Gümüşdere, plaja lungă de nisip este cunoscută mai ales pentru kitesurfing, dar și pentru restaurantele de pește și petrecerile din weekend.

Plaja Istanbul, Burç Beach
Istanbul, Burç Beach

6. Plaja Florya Güneş

Situată la aproximativ 25 de kilometri de Hagia Sophia, plaja Florya Güneş este una dintre cele mai vechi plaje din Istanbul. Aceasta are o lungime de aproximativ 1 kilometru de-a lungul coastei și este o destinaţie preferată de toţi cei care doresc să scape, chiar şi pentru o clipă, de agitaţia Istanbulului. Intrarea în apă este foarte lină.

Plaja Florya Güneş dispune de 2 turnuri de salvamar, 1500 de șezlonguri, 42 de toalete, 234 de cabine de schimb, 48 de dușuri, 1 cabină de securitate, 2 bufete, 228 de dulapuri de siguranță și o parcare pentru 300 de mașini.

Plaja Istanbul, Florya Güneș Plajı
Istanbul, plaja Florya Güneș

7. Plaja Menekșe, Florya

Plaja Menekşe Florya are o lungime de 620 de metri, este ușor accesibilă și oferă servicii gratuite și se află la aproximativ 26 de kilometri de Hagia Sophia.

Plaja Istanbul, Menekșe, Florya
Istanbul, plaja Menekșe Florya

8. Plaja Silivri

Una dintre cele mai aglomerate aglomerate plaje din Istanbul, plaja Silivri este deschisă publicului în mod gratuit, dar aveți și posibilitatea de a închiria un șezlong pentru a vă putea bucura de mare, nisip și soare. Aceasta se află la o depărtare de 83 de kilometri de Istanbul (Hagia Sophia), dar puteți ajunge aici fie cu autoturismul propriu, fie cu transportul public.

Plaja Istanbul, Silivri
Istanbul, plaja Silivri

9. Plaja Gümüşyaka

La 94 de kilometri de centrul Istanbulului (Hagia Sofia) se află plaja Gümüşyaka. Aici marea este curată, dar este plină de pietricele, astfel că e recomandat să purtați încălțăminte specifică.

10. Camping – Semizkum Mocamp

Campingul „Semizkum mocamp” este un loc absolut special, cu case de lemn construite chiar pe malul mării.

11. Plaja Selimpașa

Tot în Silivri se află plaja Selimpaşa, frecventată mai ales de localnici și de cei care vor să se bucure de un weekend la mare.

12. Plaja Kızılca Köy, Șile

Șile, care se află la aproximativ 90 de kilometri de Istanbul (Hagia Sophia), este o destinație preferată pentru iubitorii de plajă din Istanbul. Plaja satului Kızılca are 2 km lungime, iar aici există mai multe restaurante și zone de picnic. Cei care doresc pot închiria șezlonguri contra cost, astfel, 2 șezlonguri, o umbrelă și o măsuță de cafea costă 100 TL. Taxa de parcare este de 30 TL. Pe plajă, există dușuri, cabine de schimb și WC, iar utilizarea acestora este gratuită pentru cei care închiriază șezlonguri și umbrele. Plaja din satul Șile Kızılca este, de asemenea, preferată pentru micul dejun.

13. Plaja Sofular, Șile

La aproximativ 15 kilometri de centrul orașului Șile, se află plaja satului Sofular. Plaja are o lungime de 2300 de metri și e destul de largă. Zona este preferată de cei care vin cu cortul, ori cu rulota.

14. Sahilköyü, Șile

Un alt loc renumit pentru camping este Sahilköyü, unde puteți veni cu propriul cort sau puteți sta în bungalows. Există dușuri, WC, cabină de schimb, bufet și restaurant.

15. Saklı Koy Plajı – Kabaköz, Şile

Plaja Saklı Koy este situată în satul Kabaköz din Şile, renumit pentru golfurile mici. Acesta este situat la aproximativ 70 km de Istanbul. Casele din sat sunt din lemn, multe dintre ele vechi de aproape 100 de ani. Zona de plajă a Golfului Șile Saklı are atât o plajă publică, cât și golfuri în care se poate intra doar în perechi, deoarece este, în general, un loc conceput pentru familii.

16. Plaja Akçakese – Akkaya Plajı, Şile

Plaja Akçakese, cunoscută drept cea mai frumoasă plajă din Șile, este situată la 60 km de Istanbul și la 17 km de Șile. Plaja publică este gratuită, însă în zona respectivă marea are zone care pot fi periculoase chiar și pentru cei care știu să înoate.

17. Plaja satului İmrenli, Şile

La est de plaja Akçakese, se află plaja satului İmrenli. Acest loc poate fi puțin mai aglomerat decât multe plaje din Șile, dar marea este curată și nu există alge. Sunt atțt secțiuni plătite, cât și gratuite ale plajei. Este unul dintre cele mai preferate locuri de înot în Șile. Există multe restaurante, cafenele pentru fiecare buget.

18. Plaja Poyrazköy

Situată în Boğazköy, plaja Poyrazköy este liniștită, deschisă publicului, cu unele părți formate din roci, iar altele din nisip și pietricele.

19. Plajele din Büyükada

Büyükada este cea mai mare insulă dintre insulele Istanbulului, la care puteți ajunge cu feribotul. Unele dintre plajele foarte frecventate de turiști în Büyükada sunt Aya Nikola Beach și Halik Bay Beach.

20. Plajele din Heybeliada

Cea mai verde dintre insulele din apropierea Istanbulului este Heybeliada, o insulă foarte mare și spațioasă, la  care se poate ajunge cu feriboturile care pleacă atât din partea europeană cât și anatoliană, sau cu bărci private. Astfel puteți să vă bucurați de plaje ca Aquarium Bay, Çam Harbour Bay, ori Değirmen Burnu Beach.

LISTA COMPLETĂ A PLAJELOR DIN ISTANBUL O GĂSIȚI AICI.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.