Protest proprietari cafenele și restaurante

Aplicarea măsurilor anti-Covid a determinat funcționarea restrânsă a multor companii din Turcia, însă restaurantele și cafenelele au fost extrem de afectate de aceste decizii.

Într-un protest organizat azi la Bursa, proprietarii de restaurante și cafenele, precum și angajații acestora, au declarat că se află într-o situație extrem de dificilă din cauza închiderii acestor localuri și au cerut autorităților să găsească urgent o soluție la această problemă.

„Ne aude cineva vocea?”

În demersul lor, operatorii cafenelelor și restaurantelor spun că nu mai pot suporta actuala situație și că, din nefericire, ei sunt singurii care suportă consecințele pentru condițiile severe ale pandemiei. De asemenea, se consideră nedreptățiți de felul în care s-au aplicat aceste măsuri anti-Covid, deoarece riscul contaminării spun ei că există și în transportul public sau în marile centre comerciale.

„Credem că deciziile luate pentru prevenirea pandemiei ar trebui să fie corecte, iar povara trebuie să fie împărțită în mod egal între părți”, spun protestatarii. Ei atrag atenția că personalul angajat în acest domeniu de activitate trăiește deja la limita sărăciei și că deși au un loc de muncă, nu au totuși niciun salariu.

Sprijinul acordat de guvernul turc este insuficient, astfel că a crescut îngrijorarea proprietarilor de cafenele și restaurante că vor putea plăti împrumuturile cu dobândă pe care le-au făcut la începutul pandemiei. Mai mult, aceștia spun că fac față cu greu ratelor de leasing pe care le aveau dinainte de pandemie, iar datoriile lor s-au acumulat atât de mult, încât acum se tem de faliment.

În cadrul protestului de astăzi, proprietarii au cerut ca restaurantele și cafenelele să fie deschise, accesul să se facă în baza verificării codului HES (un cod QR oferit de aplicația Hayat Eve Sigar, care atestă faptul că nu ești infectat cu Covid-19).

Protestatarii solicită urgent ca statul să le ofere un sprijin financiar, după modelul țărilor din Europa. Aceștia vor ca să le fie prelungită și durata împrumuturilor făcute, sau chiar ștearsă, dar caută și o soluție pentru plata chiriilor restante, prin implicarea statului. Ei anunță că acțiuni de acest fel vor avea loc în fiecare zi de luni, până la soluționarea problemelor.

Măsuri anti-Covid pentru cafenele și restaurante

Conform unei circulare emise de Ministerul de Interne din Turcia, restaurantele, patiseriile și cafenelele pot fi deschise numai între orele 10.00-20.00 pentru a oferi produse în sistem „pachet service” sau tip „delivery”. După ora 20:00, restaurantele pot onora doar comenzile prin telefon sau online.

Chiar dacă ridicarea măsurilor este așteptată de toți agenții economici din acest domeniu de activitate din Turcia, autoritățile anunță că restricțiile asupra răspândirii coronavirusului vor fi ridicate treptat.

Turcia a început de aproximativ o săptămână campania de vaccinare anti-Covid, în primă fază cu lucrătorii din domeniul sănătății, urmând ca cetățenii să fie vaccinați în funcție de grupurile de risc. Mesajul public ce a însoțit demararea campaniei de vaccinare a fost unul clar, acela că toate vaccinurile utilizate la nivel mondial în acest moment sunt sigure.